Tko ima najsnažnije mišiće?

14.03.2022.

17:12

Autor: Leo Škrinjarić/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Snaga mišića odlučivla o pobjedniku

Snaga mišića odlučivla o pobjedniku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Virovitica je proteklog vikenda bila domaćin 11. prvenstvu Hrvatske u Powerliftingu i Bench press-u koje je okupilo više od 180 natjecatelja i natjecateljica. 

Galerija
Više od 180 natjecatelja, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Snaga mišića odlučivala o pobjedniku, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Snaga mišića odlučivala je na prvenstvu tko je snažniji i izdržljiviji. Prvoga dana održavalo se natjecanje u Powerliftingu, sportskoj disciplini dizanja utega koja je već 10 godina prisutna u Hrvatskoj, dok su se drugoga dana odmjeravale snage i u Bench pressu.

- Ušla sam u powerlifting zbog muža koji se njime bavi već dugo i radi kao trener...zabavno je. Ja sam u ovome zadnjih možda malo manje od godinu dana, govori Iva Kalacio Antolić, PLK Kratos, Rijeka. 

- Jako sam zadovoljna. Ovo mi je četvrto natjecanje, konkurenciju ne smatram konkurencijom jer smo ovdje svi da navijamo jedni za druge i da zapravo pomičemo neke svoje granice, rekla je Enija Majetić, PLK Virovitica. 

Sve se odvijalo pod budnim okom sudaca koji su ocjenjivali različite elemente dizanja utega maksimalne težine do čak 300 kilograma. Tako se recimo kod čučnja ocjenjivala dubina spuštanja koljena, u mrtvom dizanju trebalo je podignuti uteg bez nabacivanja na koljena dok su kod bench presa nešto drugačija pravila.   

- Sudac izdaje zapovijed start i kada se odvoji šipka od stalka te kada natjecatelj spusti šipku čeka zapovijed press i onda digne nazad šipku te čeka zapovijed direkt da vrati natrag istu. Znači, ne smije dizati noge s poda, mora biti puno stopalo na podu i s klupe se ne smije podizati stražnjica, naglašava Danijel Škopec, predsjednik Hrvatskog powerlifting saveza.  

Između klasičnog dizanja utega i Powerliftinga razlika je i više nego očita pa se tim sportom mogu baviti gotovo svi. 

- Razlika je da imate šipku na ramenima za čučanj, drugo je bench press gdje ležite na klupi i treće je mrtvo dizanje gdje trebate podići šipku iznad koljena. Kod običnog podizanja utega morate dići iznad glave, uz prsa pa opet gore i to je glavna razlika između ta dva sporta, ističe Gaeton Parage, predsjednik Međunarodnog Powerlifting saveza, Luksemburg.

Powerlifting klubovi danas postoje u 134 zemlje diljem svijeta, a jedan od ciljeva je organizacija svjetskog ili europskog prvenstva i u Hrvatskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!