Jedinstvena utrka Stonskim zidinama

20.09.2021.

07:05

Autor: HRT/Dnevnik/IMS/Morana Baričević

Jedinstvena utrka Stonskim zidinama

Jedinstvena utrka Stonskim zidinama

Foto: HRT / Dnevnik

Stone Wall Marathon ili Stonski maraton, koji se trči najduljim obrambenim zidom u Europi, ove je godine održan u posebnim uvjetima. Ne samo onim pandemijskim, već i vremenskim. Zanimljiv je to sportski, ali i turistički događaj koji je unatoč manjem broju sudionika - svima pružio poseban doživljaj.

Na samom startu - prolom oblaka. 100-tinjak natjecatelja na 4 i 15 kilometara ni vrijeme nije pokolebalo. A to nisu bile jedine poteškoće organizatorima.

- Praktički nismo do pred zadnja dva tjedna znali hoćemo organizirat, nećemo. Pa smo tek onda dobili dozvolu od Stožera. Onda smo krenuli s prijavama i krenulo je relativno dobro, ali ovo što se danas ujutro desilo to je nenadano, rekao je Željko Konosić, predsjednik, "Udruga Biseri Hrvatske".

Ovu zanimljivu stazu s jedinstvenim pogledom u utrci na 4 kilometra najbrže su, za 19 minuta i 47 sekundi, pretrčala dvojica prijatelja. Zajedno i u dogovoru.

- Na kraju smo bili nešto li - la i što će se prijatelji "trkat", bolje da zajedno uđu u cilj da bude bolja zabava, kaže Luka Đurović, Dubrovnik.

- Trebalo je pazit gore na zidinama kad smo se spuštali nizbrdo, nema baš ograde puno i onda da ne padnemo, rekao je Lukša Tešanović, Dubrovnik.

Najmlađi natjecatelji, 8-godišnji Emil, 11. je završio utrku. Skliski ga kamen nije previše omeo.

- Samo sam trčao tempom, kaže.

Stonski je maraton poznat po sudjelovanju velikog broja natjecatelja iz inozemstva. Ove ih je godine bilo manje, ali je upravo američki bračni par pobijedio na 15 kilometara. Rezultat - tek malo više od jednog sata, uz 8 minuta razlike.

- Jučer smo stali u Malom Stonu na kamenice i vidjeli smo plakate za maraton. Supruga i ja smo na medenom mjesecu, volimo trčanje, tako smo se i upoznali , pa smo pomislili - zašto ne?! Vratili smo se i trčali. A volimo i kamenice pa ćemo opet otići nakon ovoga, kaže Harrison Hunter, SAD.

- Prekrasno je ovdje. Zidine su jako lijepe. Pokušala sam gledati okolicu, ali istodobno i noge. Baš je bilo lijepo, rekla je Mary Ann Gong, SAD.

Unatoč kiši, Stonski je maraton 14.-tu godinu za redom ispunio svoju misiju - pružio jedinstven doživljaj natjecateljima i posjetiteljima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!