Jedna doza krvi spašava tri života!

04.07.2019.

16:19

Autor: Marija Matoš/V.K./HRT

-

-

Foto: - / -

Zbog velikog broja operacija i prometnih nesreća te manjeg odaziva građana na dobrovoljno darivanje, svako ljeto javlja se nestašica krvi.
Zbog velikog broja operacija i prometnih nesreća te manjeg odaziva građana na dobrovoljno darivanje, svako ljeto javlja se nestašica krvi.

U osječkom KBC-u manjka na zalihama trenutačno nema, ali pozivaju građane na darivanje jer 15 minuta, koliko ono traje, može spasiti ljudski život. 

Gospodin Zdravko danas je krv dao jubilarni 100. put. Prvi put to je učinio prije 39 godina i od tada se redovito odaziva na akcije darivanja krvi. 

- Zbog svog zdravlja, a i zbog tuđeg, potrebna je krv svakome, naglašava Zdravko Čorak, dobrovoljni darivatelj krvi.

Svaki je darivatelj svjestan tog plemenitog čina pa se rado odazovu akcijama Crvenoga križa. 

- Vaša jedna doza može spasiti do tri ljudska života. Onda je jasna matematika koliko ljudskih života možete spasiti. To vas gura da i dalje svaki put dajete nanovo krv, ističe Tomislav Tomas, dobrovoljni darivatelj krvi.

Klinički Zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek krvlju opskrbljuje šest bolnica. Zalihe su trenutačno dobre, no ljeto je tek počelo.

- Bilo bi dobro da svi koji su redovni darivatelji i oni koji još nisu da dođu prije godišnjih odmora jer svakako da će se povećati potreba kroz naredne mjesece, naglašava Ana Mitka, liječnica iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek.

- Prometne nesreće, operacije, bolesti ne znaju za godišnji odmor, tako da je ovo način da potaknemo naše građane da uz darivanje krvi na Zavodu za transfuzijsku medicinu to mogu učiniti i u našim prostorijama, govori Martina Hećimović, zamjenica ravnatelja GD-a Crvenog križa Osijek.

Redovitih akcija Crvenoga križa bit će cijelo ljeto, a u osječkom KBC-u krv se može darivati svakog radnog dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!