Jedrenje zimi - za najjače i najsposobnije

20.01.2019.

12:40

Autor: Darko Santini/HRT

-

-

Foto: - / -

Zimi kada zapušu hladne bure, a temperatura se opasno spusti prema ništici nismo baš skloni razmišljati o aktivnostima na moru, gotovo nikako o jedrenju.
Zimi kada zapušu hladne bure, a temperatura se opasno spusti prema ništici nismo baš skloni razmišljati o aktivnostima na moru, gotovo nikako o jedrenju. Hladno nam je od same pomisli da rano ujutro treba zaploviti, smočiti se i tako satima provesti na vjetru koji prodire do kosti. No zato u jedrenju ostaju najjači, najsposobniji kojima nije problem sve to podnijeti iz dana u dan, iz godine u godinu. Tako razmišlja i Antonio Lukšić, prvak Hrvatske do 17 godina u klasi Laser Radial.

Kup Opatije prava je zimska regata i najčešće se jedri kada se s Kvarnera u Sloveniji i Gorskom kotaru već vide planine pod snijegom. Ako nema snijega tu je uvijek neugodna i hladna bura s kojom se nose i momci i djevojke.

Velika su odricanja u ovom sportu, kažu jedriličari i njihovi treneri. Nije jednostavno živjeti kao nomad, ići na regate, pogotovo zimi kada treba i ranije ustati i uloviti tramontanu pred Opatijom.

Ne postoji recept kako stvoriti vrsnog jedriličara, to je sve u njima i sami odlučuju o tome hoće li izdržati do neke zrelije dobi ili ne, kažu iskusni treneri.

Neprilike također jačaju karakter. Samo nekoliko trenutaka nakon što je vodeći jedriličar u laser standardu okrenuo oko bove, suci su poništili plov.

Sportski i pošteno, i to je dio osobnosti koje jedriličari stječu na burama i tramontanama, grijući ozeble prste i sušeći mokro rublje nekada i cijeli dan na moru, jer lako je sve otrpjeti čineći ono što najviše voliš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!