14:57 / 21.05.2021.

Autor: V.G./Studio 4/HRT/IMS

Jeleč: Uz gubitak pamćenja, Alzheimer depersonalizira osobu

Vjekoslav Jeleč

Vjekoslav Jeleč

Foto: Studio 4 / HRT

Alzeheimerova bolest uzima sve veći danak, ne samo u Hrvatskoj, već spomenuta bolest postaje i globalni problem modernoga doba. U psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Zagrebu nedavno je predstavljen projekt "Svi za pamćenje", namijenjen osobama s Alzeheimerovom bolešću. Projekt je financiran iz EU fondova, a traje dvije godine.

- Riječ je konkretno o milijun i 425 tisuća. Suština projekta je u davanju dvije potpuno nove usluge, jedna je prijevoz bolesnika s Alzheimerovom bolešću do dnevne bolnice gdje će biti osiguran popodnevni boravak svakog radnog dana, od 15 do 20 sati. Također, subotom od 8 do 15 sati. Usluga treba pomoći bolesnima i njihovim obiteljima koji skrbe o njima, rekao je Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog ureda za zdravstvo, gostujući u emisiji "Studio 4".

U Hrvatskoj registrirano oko 86 tisuća bolesnika s Alzheimerom, dok ih je u Zagrebu oko 17 tisuća.

- Ova brojka angažira gotovo 200 tisuća osoba koje moraju dati svoju podršku tim bolesnicima, rekao je Jeleč.

Riječ je bolesti, dodaje Jeleč, koja je rezervirana za stariju populaciju - preko 65 godina. No naglašava da se bolest javlja i kod mlađih koja ih čini potpuno nesposobnima.

- Radi se o degenerativnoj bolesti koja ima puno uzroka, stres, genetsko nasljeđe..., pojasnio je Jeleč.

- Svi mi ponekad zaboravimo ključ, ali ovdje se radi o malignom obliku zaboravljanja. Nije problem ako nekad zaboravimo gdje smo ostavili ključ, problem postaje onog momenta kad ne znamo čemu ključ služi. Postoje psihologijski testovi koji na brz i jednostavan način dijagnosticiraju problem, kazao je pročelnik.

Kazao je kako postoji cijeli niz nemedikamentoznih terapija za oboljele od Alzheimera. One se ogledaju i kroz razne životne rekreativne aktivnosti - od art terapije, glazbe kojom se izlažu takve osobe, do vježbanja pamćenja.

- Te osobe često zadrže nevjerojatnu toplinu, pokažu istinsku ljudskost kad su u tako bespomoćnom i dementnom stanju. Vrlo važno je da zajednica stvori okruženje u kojem će im pružiti toplinu. Odnos prema bolesnicima s Alzheimerom je i civilizacijsko pitanje, na neki način i indikator koliko se kao zajednica kvalitetno odnosimo prema najstarijima je nemoćnima. Uz gubitak kognitivnih funkcija, Alzheimer depersonalizira osoba, pojasnio je Jeleč.

Ne postoji mogućnost izlječenja, ali se tijek i razvoj bolesti može usporiti. Također, kroz razne aktivnosti život oboljelih može se učiniti kvalitetnijim.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!