Jeleni lopatari - najveća atrakcija u Čađavici kod Slatine

04.01.2020.

17:42

Autor: Melita Homa/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

-

-

Foto: - / -

U Čađavicu su jeleni lopatari kao dar stigli prije godinu dana iz domaćeg uzgoja. Nekada davno imali su ih i u svom lovištu, no danas u divljini nemaju nijednog.
U Čađavici kod Slatine - već su neko vrijeme najveća atrakcija jeleni lopatari. Nabavili su ih lovci kako bi mještanima pokazali tu divljač koja je nekada u velikom broju tumarala okolnim školama, no danas je ondje uopće nema.

Želja im je i pokazati kako lovačke udruge brinu o prirodi. Od nekadašnje željezničke postaje napravili su lovački dom, a uz njega smjestili najveću atrakciju - jelene lopatare. Ni hladni zimski dan koji je štipao obraze nije omeo ove male Čađavčane.

A da svakodnevno imaju bogati jelovnik brinu se mjesni lovci.

- Inače oni u prirodi jedu travu i usjeve koje su u ratarskoj proizvodnji. To im je okosnica, a ovdje imaju i sijena, djeteline, jabuka, salate, maltene sve ono što u dućanu postoji, rekao je Ivan Franjić iz lovačke udruge "Sokol".

U Čađavicu su jeleni lopatari kao dar stigli prije godinu dana iz domaćeg uzgoja. Nekada davno imali su ih i u svom lovištu, no danas u divljini nemaju nijednog. Puno su manji od običnih jelena. A da im je ovdje doista dobro, potvrđuje i širenje obitelji. Jelen Janko dobio je svoje nasljednike.

Uskoro će im, najavili su nam lovci, proširiti i uljepšati životni prostor, a želja je krdo povećati na deset jedinki.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!