Jelenine nove samoće

10.09.2018.

13:57

Autor: V.M./I.S./HRT

default error photo
Izložba fotografija Jelene Blagović, intrigantnog naziva 'Nove samoće', kojom umjetnica propituje temu majčinstva, otvorena je u zagrebačkoj Galeriji Forum.
Izložba fotografija Jelene Blagović, intrigantnog naziva 'Nove samoće', kojom umjetnica propituje temu majčinstva, otvorena je u zagrebačkoj Galeriji Forum.

Umjetnica je izabrala jedan od najčešćih motiva u umjetnosti - majku s djetetom, a no majčinstvo, s autoričina gledišta, skriva različita suočavanja i propitivanja.

Prekrasno, ali složeno i nimalo jednostavno - takvo je majčinstvo - govori nam svojim fotografskim radovima Jelena Blagović. Kroz 12 arhetipskih prizora majke i djeteta problematizira tu temu, suočavajući nas s različitim strahovima i sumnjama i ,napokon, 'novim samoćama' koje ono donosi.

Naravno tu postoji ona lijepa, idealizirana strana majčinstva, a postoji i ona ne tako lijepa strana: realitet i težina koju ove fotografije prikazuju – pritom mislim prvenstveno na težinu odgovornosti, brige, strahove, ali i samoće i bezbrižnosti, koje se više nikada neće desiti. Mi žene odlukom da postanemo majke prihvaćamo da više nikada nismo same, uvijek nosimo neka pitanja i brigu u sebi,  objašnjava Jelena Blagović.

Specifičnost ovih radova je u tome da nije riječ o doslovnim portretima žena s djecom: Radi se o fotografskoj realizaciji, prikazu stanja kroz koja prolazi i sama autorica, a i sve žene koje se suočavaju s pitanjem majčinstva. To je realizirano kroz niz suptilnih motiva i poruka,  napominje kustosica izložbe Iva Prosoli.

Izložbi, priređenoj u sklopu programa 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ vida, prostor je ustupila Galerija Forum: Izložbu smo ugostili jer je projekt vrlo vrijedan, a fotografije su stvarno iznimne i u svojim referencijama na klasična umjetnička djela i u bavljenju jednom arhetipskom temom kao što je majčinstvo,  komentira voditelj Galerije Forum Feđa Gavrilović.

Izložba, kojom Jelena Blagović majčinstvo tankoćutno otima iz uvriježenih stereotipa, ostaje otvorena do 16. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!