Jeste li sigurni da koristite ispravan dezinficijens?

28.09.2020.

19:51

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Potrošački kod/IMS/hrt.hr

-

-

Foto: - / -

S razlogom se mnogi pitaju čime to čistimo ruke. Testirali smo dezinficijense - evo koji je pao.
Nošenje maske i korištenje dezinficijensa postali su naša svakodnevna rutina. Neki od njih isušuju ruke, neki imaju čudan miris pa se s razlogom mnogi pitaju čime to čistimo ruke. Bitan je prije svega postotak alkohola, najmanje 65 posto, ali i vrsta. Potrebno je i provjeriti datum isteka.

➡️ Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!
➡️ Infekcija koronavirusom - što se događa u tijelu  

Alkohol isušuje kožu. Specijalist dermatovenerologije Dinko Kaliterna upozorava kako zna doći do raznih oštećenja kože - iritacija ili alergijskih reakcija. Dolazi i do oštećenja noktiju i zanoktica. Ima puno problema s dezinficijensima, kao i sa nošenjem maske, dodaje Kaliterna.




Zašto profesor kemije odbija koristiti dezificijens?

- Ne bih nikome preporučio da ih koristi, a svjedoci smo upravo suprotne priče. Svi ih koristimo svakodnevno, radimo nešto što zapravo nikad u životu nismo radili. Nitko normalan nije na ruke stavljao gel, otopinu ili neki drugi proizvod, kaže sveučilišni profesor kemije Valerij Vrček. Uz to, smatra da će prekomjerna uporaba dezinficijesa imati dalekosežne posljedice - otpornost bakterija na djelovanje antibiotika.

No dezinficijensi za ruke koji se nalaze u prodaji trebali bi imati odobrenje Ministarstva zdravstva i odgovarajuće analize. Kako bi provjerili što je u tim proizvodima nalazi, kupili smo osam dezinficijensa za ruke i odnijeli na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Ondje su provjerili količinu alkohola u proizvodima, ali i sadržavaju li nedopuštene tvari. Odmah zamjećuju da jedan analizirani proizvod korisnika dovodi u zabludu da je dezinficijens, a nije. Na njemu piše da je antibakterijski gel.

Antibakterijski gel koji nije dezinficijens

Odmah zamjećuju da jedan analizairani proizvod korisnika dovodi u zabludu da je dezinficijens, a nije. Na njemu piše da je antibakterijski gel.

- On se na tržište vjerojatno stavio kao kozmetički proizvod. To je isto dozvoljeno, s tim da postoji razlika između dezinficijensa i kozmetičkog proizvoda. Dezinfekcijsko sredstvo ima aktivnu tvar i ono djeluje na nešto, aktivna tvar ima zadatak da nešto uništi. Kod kozmetičkog proizvoda je primarno da ono održava higijenu, objašnjava voditeljica Laboratorija za predmete široke potrošnje u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" dr. sc. Lidija Barušić.

Ubija 99% virusa, no ne i koronavirus

Koncentracija alkohola u gelovima za ruke je manja nego što je propisano za dezinfekcijsko sredstvo - od 65 do 70%. Na proizvodima piše - "ubija 99% bakterija i virusa". No ne i koronavirus, govori dr. sc. Lidija Barušić.

- Ali ne i virusa COVID-a, jer to još u Hrvatskoj nitko ne ispituje. Naime, uglavnom radi o mikroorganizmima - različitim vrstama bakterija, pljesni, kvasci, ali to se mora i dokazati, objašnjava. 

I u Državnom inspektoratu proteklih su mjeseci učestalo provjeravali dezinficijense u trgovinama, ugostiteljskim objektima, bolnicama, uslužnim djelatnostima. Obavljeno je više od 3000 inspekcijskih nadzora u posljednjih šest mjeseci.

- Svi imaoci, svi objekti koje smo nadzirali su imali dezinfekcijska sredstva i na taj način možemo reći da je svijest svih građana u Hrvatskoj, svih korisnika na visokoj razini, kaže načelnica sanitarne inspekcije Državnog inspektorata Katica Boban. Iako su predviđene kazne za prekršitelje, inspektori su uglavnom upozoravali i to na manje propuste - original ambalaže, postojanje uputa za upotrebu i deklaracije.

Svako sredstvo za dezinfekciju mora imati dozvolu Ministarstva

Upravo bez dozvole Ministarstva zdravstva sredstvo za dezinfekciju ne smije u prodaju. Na deklaraciji treba biti navedeno odobrenje, pa prema tome možete razlikovati one koji su dezinficijensi, a koji samo kozmetički proizvodi koji sadržavaju manje alkohola.

Rezultati analize i prijava Inspektoratu

U međuvremenu, u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" analiza je završena. Sporan je gel za koji smo pomislili da je dezinfekcijsko sredstvo, a zapravo je kozmetički proizvod.

- Kad gledamo sastav proizvoda onda možemo reći da je on kao kozmetičkog proizvoda zdravstveno neispravan po našem zakonu o predmetima opće uporabe, a po uredbi za kozmetiku nesiguran za potrošače. To je zato jer u svojem sastavu sadrži konzervanse koji za ovu kategoriju kozmetičkih porizvoda nisu dozvoljeni. To su konzervansi koji imaju jaki alergijski učinak pogotovo u dugotrajnom kontaktu s kožom, objašnjava dr. sc. Lidija Barušić.

O tome smo obavijestili Državni inspektorat. Odgovoreno nam je kako će sve "okolnosti navedene u upitu tretirati kao prijavu te će u tom smislu inspekcija provesti nadzor, uzeti službeni uzorak i ponoviti ispitivanje".

Pažljivo gledajte dekaraciju

Iz Farmasija - tvrtke koja gel za ruke nudi na tržištu poručuju da će postupiti sukladno preporuci nadležnih. Napomenimo i to da je njihov gel za ruke sadržavao manje alkohola od preporučene količine za dezinficijense od 65 do 70%, dok su ostali imali imali propisanu količinu. Iako su dezinficijensi bili ispravno deklarirani, velika zamjerka su nejasne deklaracije ispisane sitnim slovima.

- Nečitke su. Na nekima smo morali koristiti lupu da bi vidjeli neke podatke iščitati. Jedan od proizvoda nema dekalriranu količinu aktivne tvari. To je nešto što zakon o biocidnim pripravcima zahtjeva da bude u sklopu deklaracije, znači 62% alkohola smo našli tu, napominje dr. sc. Lidija Barušić.

Njega nakon dezinfekcije obavezna

Dinko Kaliterna napominje da je uz pravilnu higijenu potrebno i njegovati ruke jer je oštećena koža plodno tlo za razvoj iritacija. Ako nemate adekvatno sredstvo, nakon pranja - radite veliki probelm. Bitno je njegovati i nokte jer oni gube vodu 100 puta više nego koža, upozorava. Preporuka je naravno nositi i vlastito, provjereno sredstvo za dezinfekciju i kad je god moguće - prati ruke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!