14:15 / 30.11.2019.

Autor: HRT

Joga kao savjetnik u borbi protiv stresa

-

-

Foto: - / -

Jogu mogu raditi svi, ali u kontroliranim uvjetima, sa stručnim učiteljem i u konzultaciji s liječnikom ili fizijatrom.
Posljednjih godina jedna od popularnih metoda borbe protiv stresa s kojim se vjerujem, svi susrećemo je joga. Utječe na tijelo i um, opušta mišiće i kao svaka tjelovježba, izbacuje toksine iz tijela.

U stresnoj situaciji organizam luči hormon kortizol. Tijelo i um  tada su u stanju napetosti i potreban nam je ispušni ventil. Zato se, od davnina, tjelesna aktivnost preporučuje kao lijek protiv stresa.

Sjedilački način života čovjeku nije prirodan pa se kao posljedica, javljaju i problemi s kralježnicom te bolovi u ramenima i vratu, a čovjek je uz to, čini se, i zaboravio disati, odnosno dišemo plitko, ne iskorištavajući pri tom puni kapacitet pluća.

Jogu mogu raditi svi, ali u kontroliranim uvjetima, sa stručnim učiteljem i u konzultaciji s liječnikom ili fizijatrom. Koje vježbe možete izvoditi u vlastitom domu i smanjiti dnevnu napetost, otkrila nam je Ana Kutija, učiteljica joge i Marko i Dario, vježbači joge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!