Novi uspjeh hrvatskih liječnika

25.03.2021.

20:34

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Složena operacija prvi put izvedena u Hrvatskoj

Složena operacija prvi put izvedena u Hrvatskoj

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Prvi u Hrvatskoj i među rijetkima u svijetu, tim liječnika KBC-a Split, na čelu s ginekološkim onkologom dr. Borisom Bačićem, odstranio je maternicu, zajedno s rodnicom, ali laparoskopski.


Zloćudni tumor rodnice, bila je dijagnoza 40-godišnje pacijentice. Pacijentica već jednom operirana i ozračena, a nakon godinu dana ponovno sa javio maligni tumor. 


- Donijeli smo odluku,  zajedno s onokolozima, za odstranjenje maternice i rodnice, izjavio je doc.dr.sc Boris Bačić, subspecijalist ginekološke onkologije KBC Split. 


Kroz tri milimetarske rupice na trbuhu, u šestosatnoj operaciji odrađena su četiri različita komplicirana zahvata. Splitski tim prvi u Hrvatskoj odlučio se na ovakav pristup.


- Imali smo laparaskopsko skidanje maternice ,vagine, zatim učvršćivanje zdjelice i nakon toga transplataciju. Uzeli smo tkivo iz usne šupljine i pomoću njega naparavili novu rodnicu koja bi trebala biti funkcionalna, jer se radi o mladoj pacijentici, ispričao je ukratko dr. Bačić. 

Subspecijalistica ginekološke onkologije KBC Split dr. Smiljana Vidović Filipović izjavila je kako je bila ideja da se riješi medicinski dio, a s druge strane, da se učini sve za normalan život pacijentice. 

Dr. Emilija Mijač Gulišija, KBC Split

Dr. Emilija Mijač Gulišija, KBC Split

Foto: Dnevnik/IMS/HTV / HRT

Cijeli tim, sedam do deset ljudi, poručuje doktor Bačić, odradio je sjajan posao.Tumor je odstranjen u cijelosti.Ponosna je i specijalistica anastezije KBC Split mr.dr. Emiilija Mijač Gulišija. 


- Sretna sam da je nekoliko ovakvih opracija izvedno u svijetu i da smo mi u Splitu pokazali da imamo dobro zdravstvo, pa neka ljudi vide da Split ima pravu medicinu, rekla je. 


Ono što je najvažnije - pacijentica će imati kvalitetan život.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!