Joshua Čirjak - rođen u Kanadi, kaže da je pravi Zadranin

18.06.2021.

09:21

Autor: Žana Ljuština/I.H./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Joshua Čirjak, povratnik iz Kanade

Joshua Čirjak, povratnik iz Kanade

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Večernji list u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Hrvatskom turističkom zajednicom te partnerom projekta HRT-om pokrenuo je novi multimedijalni projekt kroz koji ćemo predstaviti Hrvatsku i njezine županije te otkriti sve ljepote i običaje Lijepe naše. Cilj je potaknuti ljude da nam ispričaju zašto vole kraj u kojem žive te da nam na originalan i kreativan način pokažu - evo zašto je moje mjesto moje. Svaka od 20 županija i grad Zagreb predstavit će se jednominutnim filmom. Priču o Zadru donosi Joshua Čirjak - mladi povratnik iz Kanade.

Joshua Čirjak ima 22 godine. Iako se rodio u Kanadi i tamo proveo većinu života, bez razmišljanja kaže da je pravi Zadranin. 


- Jako mi se sviđa tu u Zadru, ovdje imam cijelu obitelj, cijelu rodbinu, ne bi mogao zamisliti svoj život igdje drugdje, rekao je. 


Na pitanje kako i zašto se preselio živjeti u Hrvatsku u trenutku kada je mnogi napuštaju često odgovara slikovito, usporedbom o torti. 


- Kanada je torta koju kupiš u trgovini, dobra je, ali to nije toliko fino. Hrvatska je raspadnuta torta koju ti je napravio najbolji prijatelj za rođendan - ne izgleda lijepo izvana, ali ima dušu, objašnjava. 


Povezanost i bliskost među ljudima ono je što fascinira ovog dvadesetdvogodišnjaka. Naravno uz prirodne ljepote cijele Hrvatske, posebno zadarskoga područja. Veliku je većinu toga zabilježio svojom kamerom i objavio na svom You tube kanalu. 


- Kada sam se tek doselio u Zadar, to sam htio pokazati svojim prijateljima u Kanadi. Svaki dan sam snimao svoj Zadar, objavljivao na You Tubeu i tako je krenulo, rekao je. 


Uglavnom radi sam. Sve što snimi kasnije uređuje u svom studiju koji je pravi mali kreativni raj. Ovdje nastaje i odjeća koju Joshua dizajnira i putem interneta plasira na tržište. No izrada spotova, filmova posebna je ljubav, a jednominutni film o Zadru i Zadarskoj županiji veliki izazov. 


- Mislim da je moj video poseban jer donosi osobnu priču, ljudi se vežu za te osobne priče, smatra. 


Sve je snimljeno s istom kamerom, koja je do sada pretrpjela i dosta oštećenja no svako od njih ima svoju priču. Sitna oštećenja neće nauditi filmu koji zadarsko područje treba predstaviti u samo jednoj minuti. 


- Planiram pokriti što više Zadarske županije, Dugi otok, Saharun, Pag, Galešnjak, otok u obluku srca, i naravno Zadar stari grad, objašnjava. 


Projekt moja.hr podržava i Turistička zajednica. Pogotovo ako uspije otkriti još pokoji skriveni dragulj, do sada ne viđen na turističkoj karti Hrvatske. 


- Dobro je da se daje prilika mladim ljudima. Ovo će svakako dati dimenziju prostora i regije koju još nismo vidjeli u uobičajenom obliku, očekujem da nas iznenadi, rekla je Mihaela Kadija, direktorica TZ Zadarske županije. 


Joshuin rad iznenađenje nije za njegove roditelje: 


- Baš je super, cijela obitelj radi nešto kreativno. Mama je slikarica, ja dizajner, Joshua je krenuo mojim stopama, rekao je Joshuin otac David Čirjak. 


Iako rođen u Kanadi, Joshuin otac priča kako su oduvijek sanjali o povratku u Hrvatsku. 


- Najbolja stvar koju smo ikada napravili je to što smo se vratili u Hrvatsku, dodao je David. 


Uz toliko ljubavi prema rodnome kraju i kreativnosti Joshui će video uradak zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!