Zadarskim blizancima plivanje je sve u životu

03.08.2022.

07:00

Autor: Kristina Štrbac/MORE/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Vodeni sportovi omiljeni su generacijama Zadrana, a zadarski sportaši u njima osvajaju brojna odličja. S vremena na vrijeme zabljesnu vodene zvijezde i zvjezdice. Ovoga puta to su braća blizanci koji gaje veliku ljubav prema plivanju.


Josip Bepo Srzić trenira plivanje 10 godina i kaže da je to odličan sport kojega bi svatko trebao probati. Šimun Srzić pak dodaje da je plivanje za njega sve. Trenira ga 10, skoro 11 godina. Braća su uspješni plivači, učenici drugog razreda srednje Tehničke škole i zaljubljenici u more.

Trener Karlo Vukić napominje da nema baš mnogo blizanaca koji se bave natjecateljskim plivanjem, a da su uz to još i uspješni. U zadnje četiri godine osvajači su državnih medalja, a sve je krenulo od "malih nogu", na obuci za neplivače.

Josip Bepo podsjeća da su u školu plivanja krenuli s četiri godine. To im se jako svidjelo, ostali su u tom sportu i nakon toga su se, kako kaže, nizale godine i rezultati.

Plivačkih početaka prisjeća se i njihova majka Ivana Srzić. Godinama ih je s početkom školske godine pitala što žele, a oni su se odlučivali za plivanje i tako već 11 godina. Cijelo vrijeme drže dobar tempo s treninzima, ali i rezultatima. Treniraju zajedno šest puta tjedno, a zbog plivanja se, kažu, nikada nisu posvađali.

Šimun tvrdi da mu je drago što je i njegov brat u tom sportu, jer tako jedan drugoga lakše potiču.

- Prije sam ja bio brži, ali sad me on počeo sustizati, tako da smo sad tu negdje, kazao je Šimun.

- Svatko ima svoje discipline. On je možda u moru u daljinskom plivanju bolji, ja u bazenu i tako, u nekim drugim disciplinama, rekao je Josip Bepo.

Trener Vukić pak tvrdi da Šimunu više leže duže pruge i daljinsko plivanje u moru, a Josipu Bepu kraće pruge, odnosno bazensko plivanje. Smatra da bi teško bilo reći što im je draže, jer vole i jedno i drugo. Po njegovom mišljenju ta širina je dobra, jer se mogu poslije opredijeliti.

Za državno natjecanje u Zagrebu pripremaju se posljednjih mjesec dana. Prvi put zajedno planiraju preplivati i 50. jubilarni maraton Preko Zadar. Šimun ga je već preplivao kao osmogodišnjak, a Josip Bepo kao devetogodišnjak.

Oni uživaju u ovom što rade, kaže majka Ivana Srzić i dodaje da im nije teško ni dizanje u 5 sati ujutro, niti nastavak škole nakon toga, a potom opet trening. Tu su i natjecanja preko vikenda tako da je smanjen prostor za druženje.

Vrijedna braća s takvim tempom željela bi dogurati do olimpijskih igara. Njihovi roditelji kažu da nisu bitni rezultati, već da im djeca izrastu u vrijedne i dobre ljude.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!