17:49 / 02.03.2018.

Autor: E.L.S./D.H./HRT

Josip Zima na Zimskim paraolimpijskim igrama

-

-

Foto: - / -

Prva od tri utrke, očekuje ga 11. ožujka kad će u Južnoj Kopreji svladavati stazu dugu 15 kilometara.
Na Zimskim paraoilimpijskim igrama u Južnoj Koreji od 9. do 18. ožujka nastupit će sedmero hrvatskih natjecatelja. Jedan od njih je i Bjelovarčanin Josip Zima.

Nakon pada s balkona Josip je kralježnicu slomio na četiri mjesta i nagnječio leđnu moždinu. Paraplegičar je, ali snježne padine u sanjkama, danas vješto svladava. Bit će mu ovo prve paraolimpijske igre. Spreman je, kaže, osjeća se dobro, ponosno i jedva ček da krene.

No, nakon nesreće trebalo je puno vremena da Josip, koji je i ranije bio sportaš, svlada sve fizičke prepreke. Najprije je vježbao atletiku u klubu našeg zlatnog paraolimpijca Darka Kralja, a zatim se učlanio u skijaški klub u Bjelovaru.

U Južnoj Koreji nastupit će kao prvi Hrvat u nordijskom trčanju u sjedećem položaju.

Do sad smo nastupali samo u alpskim disciplinama, sada ćemo imati skijaško trčanje, pored Josipa, bit će i Antun Bošnjaković, stajaći i imat ćemo natjecatelja u snowboardu, najavio je Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

A Darko tvrdi, ima sreću da mu mentalni sklop funkcionira tako da je nakon nesreće brzo došao sebi. Sam sam sebi rekao, kaže, borit ću se za sebe, da meni bude bolje. I kaže, nije mu loše.

Prva od tri utrke, očekuje ga 11. ožujka kad će u Južnoj Kopreji svladavati stazu dugu 15 kilometara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!