13:12 / 22.12.2019.

Autor: Marko Percan/Pula: More/HRT

Kada se more počelo koristiti za kupanje i guštanje?

-

-

Foto: - / -

More je oduvijek bilo važnije kao resurs. Za promet, rad i rat. Kada se dakle more počinje koristiti za kupanje i guštanje? Jesu li u moru guštali recimo, stari Rimljani?
Uskočite u vremenski stroj pulskog Mora. Vraćamo se na našu rivu 1885. godine. Barkom bismo doplovili do Bagno Polesea, jednog od prvih pulskih kupališta. No, zavrtimo naš vremenski stroj još mnogo više unatrag. Od kad se uopće ljudi kupaju? Jesu li u moru guštali recimo, stari Rimljani?

- Ima tragova u izvorima plivačkih natjecanja jer su bili svjesni da to pomaže zdravlju, održavanju kondicije, postojala je izreka - ne znaš ni čitati ni plivati, a to dovoljno govori o značenju plivanja, odnosno kupanja u moru iz rekreativnih i sportskih razloga, pojašnjava Robert Matijašić, arheolog i povjesničar.

No more je oduvijek bilo važnije kao resurs. Za promet, rad i rat. Kada se dakle more počinje koristiti za kupanje i guštanje?

- Stvari se počinju mijenjati negdje u 17. stoljeću s razvojem medicine. Tada se počinje govoriti o blagodatima morske vode, koje donosi umakanje u hladnu morsku vodu. To se radi na vrlo čudne načine. Viši slojevi imali su i posebne kočije koje su oni nazivali strojevima za kupanje. Kočija bi se doteglila do plićaka, unutra bi ušla gospođa, rjeđe gospodin i kratko se smočila, govori povjesničar Igor Duda.

Sramežljive su dakle bile te prve kupačice. No znale su da je more ljekovito. A onda u 19. stoljeću nastaje građansko društvo koje traži dokolicu. Tako se razvija i turizam.

- Nalazimo se na mjestu koje se zove Bagno Stenger. Mjesto za kupanje Stenger. To se mjesto potpuno promijenilo i s njim se ne mogu identificirati. Moram maštu angažirati da se prisjetim onog vremena kad smo iz susjedne škole Šijana, kasnije Neven Kirac, dolazili znojni i umorni nakon gimnastike i nakon predavanja da se osvježimo na ovom kupalištu, prisjeća se povjesničar Miroslav Bertoša.

Danas pak, oni hrabriji, osvježenje traže i u zimskim danima.

- Kupam se već 8 godina, blagodati su neizmjerne i nebrojene, nema prehlada, tijelo se privikava i to je jedina vježba gdje možemo istezati krvne žile. I preporučio bih svakoj zdravoj osobi , poručuje zimski kupač Stefano Brkarić.

Eto, čuli ste. Život uzme, more vrati. Vraća i zdravlje. Ostavljamo hrabre da se kupaju. A mi ostali, samo zaključujemo - jedva čekamo ljeto...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!