Kajbumščak Trail okupio trkače ispred Muzeja krapinskih neandertalaca

22.06.2022.

20:12

Autor: Ružica Divac Borovečki/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Trkači ispred Muzeja krapinskih neandertalaca

Trkači ispred Muzeja krapinskih neandertalaca

Foto: Dnevnik / HRT

Prije 130 tisuća godina na krapinskom području neandertalac ili Dedek Kajbumščak, kako ga od milja zovu, trčao je, izrađivao alat, lovio, skupljao bobice. Njegovim putovima iz davnina danas je trčalo oko 250 natjecatelja, a start i cilj bili su, naravno, kod Muzeja krapinskih neandertalaca.


Kajbumščak Trail krenuo je ispred Muzeja krapinskih neandertalaca. 250 natjecatelja odmjerilo je snage na tri staze različite dužine. Najviše trkača na onoj od 9 kilometara.

- Došla sam u Krapinu da bih se utrkivala i družila s prijateljima, rekla je Hana Dražić iz Zagreba.

- Trčim otkad sam imao 45 godina, a sad ću imati 58 godina. Kad vidim da me mladi ne mogu uloviti, onda sam još jači, naglasio je Jadranko Kovačiček iz Zaboka.

Rijetko se koja utrka može pohvaliti ovakvom stazom i popratnom zabavom.

- Željeli smo ljudima koji vole dobru zabavu, lijep ambijent približiti ovaj dio Hrvatskog zagorja i našu Krapinu, istaknuo je Ante Radak, direktor utrke, TK Maraton Krapina.

Trkači su optrčali Krapinu i obližnju goru Strahinjčicu. Iako se na tron popeo zavidan broj trkača iz Slovenije, najbrži na najdužoj stazi bili su "domaći".

- Zadovoljna sam s rezultatom, organizacija je odlična i vidimo se dogodine, poručila je Helena Gleđa iz Zagreba.

- Mogu reći da je stvarno teška staza. Napokon da imamo jednu tešku stazu za koju se treba pomučiti da ju pretrčiš, rekao je Nikola Špoljar iz Zaboka.

26 kilometara za manje od tri sata. Čini se da se brže trči kad te naganja neandertalac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!