Kako funkcionira aplikacija Patient Portal u Klaićevoj bolnici?

23.01.2022.

07:00

Autor: Zdrav život/Matej Crogaća/HRT/V.G.

Bolnica u Klaićevoj

Bolnica u Klaićevoj

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Kako bi se smanjio dolazak pacijenata u bolnicu, rasteretilo administrativno i medicinsko osoblje, Klinika za dječje bolesti Zagreb implementirala je web aplikaciju koja bi mogla pronaći široku primjenu u hrvatskom zdravstvu što potvrđuje ravnatelj Klinike za Dječje bolesti Zagreb, prof.dr.sc. Goran Roić i Zoran Tolić, stručnjak za aplikaciju.

Klinika za dječje bolesti u Zagrebu odnedavno je pokrenula Patient portal, preko kojeg pacijenti putem interneta mogu doći do svojih nalaza i prateće slikovne dokumentacije.

- Radi se o digitalnom PORTALU koji omogućuje distribuciju naših radioloških slika i nalaza, dakle svih modaliteta, bilo magnetske rezonance, CT-a ili bilo kojeg drugog radiološkog modaliteta na vrlo jednostavan, a u isto vrijeme i siguran način. Pacijent nakon pretrage dobije link i bar kod kojim preko portala e-građani, portala zdravlje koji je u njemu sadržan, može bilo gdje u svijetu gdje ima interneta, pristupa, autoriziran ući i vidjeti svoje slike, kaže Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

- Snimke su u dijagnostičkoj originalnoj rezoluciji. Dakle u smislu potrebe liječenja, konzultacije dodatne ili edukacije znanstvenog djela, one su potpuno upotrebljive u tom smislu, dodaje.

Zbog specifičnosti medicinske struke i zaštite podataka iz medicinske dokumentacije, posebna se pozornost posvetila razini sigurnosti u procesu prijenosa podataka.

- Što se tiče te sigurnosti, tu smo praktički, osim ovih najmodernijih tehnologija, zapravo iskoristili ono što već postoji u državi. To je Centar dijeljenih usluga, tako da je naš Patient portal "hostan" tamo i on praktički na sebi nema nikakve nekakve podatke koje bi netko mogao ukrasti, kaže Zoran Tolić,  IT stručnjak, autor Patient portala.

- Mogu reći zapravo da smo mi kao firma, prije nego što smo pustili uopće u produkciju, angažirali neovisnu vanjsku firmu koja je radila takozvano penetracijsko testiranje i praktički nije bilo nikakvih zamjerki. 

Iako se na realizaciji samog projekta radilo pola godine, sama je bolnica morala učiniti niz postupaka kako bi stvorila preduvjete za njegovu primjenu.

- To je bio projekt potpune digitalizacije radiološkog odjela. Naravno, to je u kontekstu bolničkog informatičkog sustava koji je kralježnica čitavog sustava. Digitalizirali smo čitav odjel, on je danas u potpunosti digitaliziran, kako bismo imali pretpostavke uvođenja ovog portala za pacijenta, dakle za distribuciju radioloških slika. I mislim da to trebalo biti osnova razmišljanja za čitav sustav jer jako pojednostavljuje i daje sigurnost distribuciji radioloških nalaza i slika, kaže dr. Roić.

Osim što je Klinika za dječje bolesti specifična po profilu svojih pacijenata, ona je i regionalni centar u kojem se liječe najzahtjevnije dijagnoze. I to je razlog zbog kojeg ovaj projekt ima ogroman značaj na brzinu i jednostavnost dobivanja medicinske dokumentacije.

- Naši pacijenti su djeca različite dobi iz cijele Hrvatske i regije, i naravno da smo razmišljali na način kako olakšati pacijentima da ne moraju dolaziti fizički u bolnicu, da im omogućimo da na što sigurniji, lakši i kvalitetniji način dođu do svojih snimaka. Prve impresije, prvi utisci su jako dobri i pozitivni, i od strane naših djelatnika, a što je važnije, od strane naših pacijenata diljem Republike Hrvatske, kaže dr. Roić.

Konačni cilj je, prema riječima profesora Roića, ostvariti takozvani paper less sustav, koji bi u cijelosti počivao na digitalnoj platformi.

- Kapaciteta i znanja apsolutno imamo. Već imamo dosta upita. Svima se sviđa ideja Patient portala, pogotovo u ovim pandemijskim vremenima, a i sama troškovna strana je puno bolja. Kad bi se to objedinilo u  centralni sustav, mislim da bi bilo "win-win", kaže Tolić.

Prvi korak je učinjen. Vrlo često je on i najteži. Stoga se nadamo da će primjer Klinike za dječje bolesti slijediti i ostale zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, čime bi se stvorili preduvjeti za primjenu ovakvog modela i na nacionalnoj razini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!