Kako i zašto dolazi do krvarenja u mozgu?

21.02.2018.

18:00

Autor: T.V./HRT

default error photo
Jedan od najkompliciranijih neurokirurških zahvata je ugradnja premosnica u mozgu. Srećom, moždana krvarenja zbog kojih je i potrebna operacija, nisu toliko učestala, ali smrtnost bolesnika je češća, a zaostali invaliditet češći.
Povodom nadolazećeg Tjedna mozga u Hrvatskoj, odlučili smo dio emisije posvetiti ugradnji premosnica u mozgu, operativnom zahvatu koji traje satima i gdje se spajaju žile debljine nekoliko milimetara s koncima nevidljivim golim okom na krvne žile mozga. U KBC-u Zagreb takve operacije postale su rutina.

Jedan od najkompliciranijih neurokirurških zahvata je ugradnja premosnica u mozgu. Srećom, moždana krvarenja zbog kojih je i potrebna operacija, nisu toliko učestala, ali smrtnost bolesnika je češća, a zaostali invaliditet češći.

Najčešća krvarenja koja se moraju operirati nastaju zbog aneurizmi, balončića na krvnoj žili koja nastaje koja puca. Ali pozornost treba obratiti i na stil života kako bi se uopće spriječila bolest krvnih žila koja za posljedicu može izazvati krvarenje u mozgu. Premosnice u mozgu ugrađuju se upravo zbog pojave aneurizme na mozgu ili u starijoj životnoj dobi kada dolazi do začepljenja velikih krvnih žila.

Ugradnja premosnice jedna je od najsloženijih operacija, budući da se spajaju žile koje su debljine svega nekoliko milimetara, s koncima koji nisu vidljivi golim okom. Obično se uzima krvna žila s ruke ili noge koja služi kao premosnica, kroz vrat se spaja jedan dio premosnice, a drugi se našiva na krvnu žilu mozga. Takvi zahvati traju i do osam sati i tijekom njih može doći do brojnih komplikacija.

Samo prošle godine, u Kliničkom bolničkom centru Zagreb izvršeno je pet ugradnji premosnica na mozgu. Do prije nekoliko godina, ugradnja premosnice bila je tek daleka budućnost, a danas se u izvode čak i ugradnje dvostrukih premosnica kod najkompleksnijih slučajeva. No, rezultat je to uzajamnog prenošenja znanja i iskustva iz svijeta, o čemu svjedoči i nedavno održan simpozij u Kliničkom bolničkom centru Zagreb na kojemu je gostovao svjetski priznat stručnjak u izvođenju bajpasa i svoja znanja i iskustva podijelio sa studentima medicine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!