Kako iskorijeniti buhe

27.09.2020.

16:46

Autor: I.Z./Zdrav život/HRT

default error photo
U Zagrebu je njihovom razmnožavanju svakako pridonio i potres, jer ih vibracije tla aktiviraju. Općenito govoreći, razlikujemo preko 2. 000 buha.
Iskorijeniti trebamo i  neželjene nametnike u našem domu. Jedni od njih koji u posljednje vrijeme stvaraju nešto više problema su buhe. Njihovi ubodi nisu bezopasni po čovjeka, pa tako mogu izazvati i određene alergijske reakcije i promjene na koži. Kako ih se riješiti na učinkovit način i što trebate znati o buhama, otkrilo nam je doktor veterinarske medicine Pjer Venko Barešić.

Marko je vlasnik 4 godišnje mačke koja je, iako živi u stanu i ne izlazi na otvoreno, dobila buhe.

- Zapravo sam primijetio da se stalno češka, imala je ranice po tijelu od tolikog grebanja, rekao je Marko Trbušić.

Te ranice zapravo mogu izazvati vrlo tešku infekciju kod kućnog ljubimca. Imajući tu informaciju u vidu, naš sugovornik pomoć je potražio kod stručne osobe.

- Kad sam shvatio da mačka ima buhe, otišao sam do Pet shopa, tamo je veterinarka i rekla mi je da kapnem na mačku sredstvo protiv buha i da obavezno kupim sredstvo za uklanjanje nametnika sa mačke i za kuću, dodaao je Marko.

I Markovi roditelji i neki poznanici, nastavlja, imali su problem s buhama kojih se vrlo teško u potpunosti riješiti. Razloge ovakvoj najezdi svakako možemo pronaći u blagoj zimi koja je pogodovala preživljavanju razvojnog stadija buha u prirodi.

Buhe se javljaju više u ljetnim mjesecima

- Buhe se javljaju u ljetnim mjesecima više nego u zimskim zato što su i uvjeti puno bolji za njih ljeti nego što su zimi jer onda mogu preživjeti i vani i unutra, a zimi većinom preživljavaju samo, pogotovo razvojni stadiji samo u prostorijama koje nisu previše hladne pa onda ih utoliko ima ukupno više ljeti nego što ih ima zimi. Ali generalno, buha općenito ima i zimi i ljeti, naglasio je doktor veterinarske medicine Pijer Venko Barešić, dr.med.vet.

U Zagrebu je njihovom razmnožavanju svakako pridonio i potres, jer ih vibracije tla aktiviraju. Općenito govoreći, razlikujemo preko 2. 000 buha, ali u Europi i u Hrvatskoj najčešće su mačje buhe.

- One se nalaze i na mačkama i na psima i naravno da mogu prijeći na ljude zato što se hrane krvlju svih toplokrvnih životinja, a mi spadamo isto u toplokrvne tako da one napadaju i ljude, s time da većinom se na ljudima ne zadržavaju ukoliko ima u blizini kućni ljubimac jer ipak više vole prostore gdje nema dlake, gdje ima dlake, tako da se onda slabije vide i mogu se pričvrstiti onda na tu dlaku i na krzno i lakše mogu snesti jajašca, istaknuo je doktor veterinarske medicine Barešić.

Buhe kod čovjeka mogu izazvati ubode koji svrbe i bole

Kako te iste buhe mogu prijeći na čovjeka i iako su opasnije po životinju, kod čovjeka mogu izazvati ubode koji svrbe i bole – najčešće se manifestiraju kao crvene kvrge.

- Buhe mogu biti opasne po čovjeka u smislu da mogu potaknuti nekakve alergijske reakcije, s tim da je buha dosta jak alergen, kako u pasa i mačaka, tako i u ljudi, a i dokazano je da mogu prenijeti nekakve bakterijske i parazitarne bolesti, tako da nije problem samo što su one, što su insekti koji smetaju, nego mogu uzrokovati i puno veće probleme po zdravlje ljudi, dodao je.

Na domaćinu buha može preživjeti i do 100 dana i dnevno može snijeti 30 jajašaca. Na malom prostoru u kojem ljudi žive, to je vrlo impozantan broj, a njih se najčešće vrlo teško riješiti.

- Jer ako je jedna buha na psu, onda otprilike 9 razvojnih stadija u kući.. Znači, veliki je omjer, više razvojnih stadija ima u kući nego na psu, treba tretirati buhe koje žive na psu, tako da žive buhe ne mogu nositi jajašca, onda ih se ubije na samom psu, a treba i tretira prostor u kojima životinja boravi. S obzirom da razvoj, razvoj buha ide kroz nekoliko stadija, jedna od kojih je kukuljica koja je vrlo, vrlo otporna, onda se mora zapravo čistiti taj stan u redovitim razmacima od tjedan dana. Barem triput, rekao je Barešić.

Sve pokrivače, posteljine, treba oprati na višim temperaturama i prostor tretirati insekticidom gdje se ličinke i razvojni stadiji mogu ukorijeniti. Na kućnom ljubimcu potrebno je tijekom cijele godine koristiti zaštitu protiv buha, provjeravati kožu ljubimca kako bi se ovakve najezde buha smanjile.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!