Kako izgraditi sebe nakon psihičkog sloma

26.03.2021.

13:16

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

"Cesta i ptica i oblak"

"Cesta i ptica i oblak"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Koliko čiste emocije ljubavi ostane nakon svih poraza, boli i licemjerja - upravo tom temom bavi se Vanda Babić u svojem prvom psihološkom romanu „Cesta i ptica i oblak", a ime koje se nije moglo izbjeći na promociji bilo je ono nesuđene urednice - Mani Gotovac.

Glavna junakinja u zatvorenom prostoru na jednom zidu pronalazi sebe gledajući cestu, i pticu i oblak. Jedini način da se potpuno izgradi jest da se ogoli i razotkrije do bola kako bi se nanovo gradila. 


Ali ne bi bilo junakinje Lune ni ovog poetskog romana bez  Mani Gotovac čije ime nije silazilo s usta uzvanika u čijem sjećanju i dalje živi. 

Roman „Cesta i ptica i oblak

Roman „Cesta i ptica i oblak

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

- Prva osoba koja je pročitala moj rukopis, i to ne ovaj konačni, bila je Mani. Nakon toga smo provele dva sata razgovarajući i rekla je da će mi biti urednica, i to mi je dalo snagu da pišem dalje, kaže Vanda Babić.

Vanda Babić

Vanda Babić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Na promociji je bila i naša glazbena diva Gabi Novak.


- Meni je strašno žao da među nama ovdje nije Mani. Nije fizički, ali njezin duh je s nama. Bila su to najljepša druženja, suradnja, baš nam je bilo lijepo i puno mi fali jer je bila posebna osoba. Sve njezine knjige imam, a sad se radujem da ću pročitati Vandinu knjigu posvećenu njoj, rekla je Gabi Novak.

Gabi Novak

Gabi Novak

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Priču o ljubavi autorica ne priča kroz prizmu muškarca i žena, već progovara o egu, oholosti i svim pogrešnim djelima i riječima koji se guraju pod ljubav ili skrivaju iza nje. Snažni ženski glas ovaj je roman uspio učiniti nesvakidašnjim, a opet lako razumljivim štivom.


- Skužila sam da je valjda podsvjesno normalnije da muškarac vodi spiku, ali žene su pokazale da i to mogu. Veselim se vidjeti neke nove ženske glasove i biti dio te grupacije, istaknula je glumica Judita Franković.


Uspijeva li se junakinja izgraditi ogolijevajući se do kraja, doznat će oni koji će pročitati roman, koji je već oduševio mnoge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!