Kako izmjeriti intrakranijalni tlak?

08.01.2022.

13:44

Autor: Zdrav život/HRT/V.G.

Kako izmjeriti intrakranijalni tlak?

Kako izmjeriti intrakranijalni tlak?

Foto: Zdrav život / HRT

Intrakranijalni tlak je tlak cerebrospinalne tekućine koja obavija mozak i leđnu moždinu. Uvijek je stalan, a različiti uzroci mogu dovesti do njegova povišenja, no poseban interes liječnika usmjeren je na takozvani idiopatski porast intrakranijalnog tlaka o kojemu govori specijalistica neurologije, profesorica Vanja Bašić Kes.

Anatomski i fiziološki odnosi unutar lubanje održavaju intrakranijalni tlak stalnim, štiteći na taj način mozak i produljenu moždinu. Idiopatska hipertenzija je ona kod koje uzrok nije jasno poznat, a negativno utječe na mekanu strukturu središnjeg živčanog sustava, što može dovesti do ozbiljnih neuroloških ispada.

- Često ti pacijenti budu neprepoznati upravo zato što imaju normalne nalaze na magnetskoj rezonanci likvora i tako dalje, a za to stanje je uglavnom karakteristično to da se javlja češće u žena i to u žena koje su adipozne, mlade žene. I to incidencija, pojavnost u žena koje su normalne tjelesne težine je jedan na sto tisuća, dok je u adipoznih žena dvadeset na sto tisuća, kaže Vanja Bašić Kos, Klinika za neurologiju KBC Sestre milosrdnice.

- Normalna vrijednost intrakranijalnog tlaka je od pet do petnaest milimetara žive, a kod ovih pacijenata to su vrijednosti koje su više od 20 milimetara žive ili da ne bi, ako netko pročita vrijednosti vode, preko 250 milimetara vode, dodaje Bašić Kos.

Vodeći simptom ovog poremećaja jest učestala glavobolja koja ne reagira na analgetik, a moguće su i smetnje vida.

- Radimo dijagnostičku obradu gdje ćemo isključiti sve uzroke strukturalne promjene, magne, CT, magnetsku rezonancu, lumbalna punkcija i nakon toga važno je intrakranijalni tlak izmjeriti. Znači napravi se lumbalna punkcija. Postoji jedan aparatić pomoću kojeg se može izmjeriti u ležećem položaju ta vrijednost intrakranijalnog tlaka, kaže Bašić Kes.

Ako su vrijednosti tlaka povišene, ispuštanjem cerebrospinalnog likvora polako će se vraćati na normalne vrijednosti. Međutim to je kratkoročni terapijski učinak. Liječenje se nastavlja specijalnim lijekovima. Osim glavobolje, smetnje vida važan su pokazatelj mogućeg porasta intrakranijalnog tlaka. U rješavanju ovog problema neobično je važna suradnja liječnika različitih specijalnosti.

- Mi smo kao neurolozi inače struka koja jako puno surađuje sa svim strukama koje ste nabrojili, prvenstveno radiolozima, neuroradiolozima. Jer u današnje doba ako vi nemate morfološki prikaz mozga, niste napravili ništa. Dakle bez magnetske rezonance mozga, vratne kralježnice, angiografije, odnosno venografije gdje vidite i vene, vi ne možete radit apsolutno dalje nikakvu modernu dijagnostičku obradu i tu nam uvelike pomažu naši kolege i oftalmolozi kao što sam rekla, i of, otorinci, a prvenstveno neurokirurzi, kaže Bašić Kes.

- Naime postoji ona cjevčica, što vjerojatno znate, šantovi koji kod takvih situacija kad je stvarno refrakterno na svu medikamentoznu terapiju, na sve metode liječenja jer tu moramo sad kupirati i glavobolju. Znači sa lijekovima za migrenu, sa raznim analgeticima, onda nam u takvim krajnjim situacijama naravno i naši kolege neurokirurzi s kojima stvarno ono izvrsno surađujemo pomognu, pa kad ne može se ništa drugo onda ide se na ugradnju pudensa ili šanta, dodaje Bašić Kes.

Iako je ovaj poremećaj relativno rijedak, valja prepoznati potencijalne bolesnike i riješiti problem. Neliječeni intrakranijalni tlak dugoročno može izazvati ozbiljne neurološke poteškoće koje mogu bitno narušiti kvalitetu života i zdravlje u cjelini.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!