17:24 / 04.09.2018.

Autor: T.V./K.T./HRT

Kako je Biograd postao jedan od gradova s najvećim natalitetom

-

-

Foto: - / -

Sunce, more, klima ili nešto drugo - nešto sigurno ljude privlači Biogradu na Moru. Neloše je u Biogradu, ima škole, vrtiće, sve što je potrebno... može se dobro živijeti, tvrde njegovi stanovnici.
Biograd na Moru mali je grad ali, kažu njegovi stanovnici, grad po mjeri čovjeka. Ima sve institucije potrebne za normalan život. Činjenica da je u društvu 'odabranih' iznenadila je i vodstvo grada. U okviru svojih mogućnosti, tvrde, nastoje olakšati život obiteljima s djecom, ali prostora za poboljšanje svakako ima.

Sunce, more, klima ili nešto drugo - nešto sigurno ljude privlači Biogradu na Moru. Neloše je u Biogradu, ima škole, vrtiće, sve što je potrebno... može se dobro živijeti, tvrde njegovi stanovnici.

Zagrepčanka Tamara Katić sa suprugom se u Biograd doselila prije 12 godina. Ni jedno ni drugo nisu podrijetlom iz ovih krajeva. S trojicom sinova uživaju u blagodatima maloga grada.

Prvenstveno sigurnost, to bih istaknula. I blizina svih institucija, sloboda s djecom, oni mogu samostalno otići u školu, igrati se na ulici, nabraja Tamara prednosti Biograda. Sportskih klubova, kaže Tamara, također ne nedostaje, no djeca koja nisu naklonjena sportu su zakinuta. Nedostaje, kaže, kreativnih sadržaja. Apsurd je da grad koji se može pohvaliti s jednim od najviših nataliteta u Hrvatskoj da nema adekvatan park za djecu, dodaje.

Na tomu se, kaže gradonačelnik Ivan Knez, radi. Grad podupire mlade obitelji s naknadama za novorođene, školarce za kupnju školskoga pribora, stipendijama za studente. Svjestan je, tvrdi, da ima i gradova svjetlijih primjera. Naš proračun nažalost nije tako velik, mi imamo probelma s infrastrukturom, sa strujom, s vodom, s parkinogm, sve te momente morate riješiti ako se mislite baviti turizmom, ističe gradonačelnik.

No sve će, kaže, doći na red. Sljedeće godine Gradska knjižnica seli se u nove prostore, a Biograd bi trebao dobiti i kino. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!