Kako je biti "muška teta" u vrtiću

21.03.2019.

10:06

Autor: Gordan Ćelić/I.H./HRT

-

-

Foto: - / -

Mališani, ali i kolegice s posla ne skrivaju oduševljenje.
Muškaraca - odgajatelja u vrtićima u Hrvatskoj, ali i regiji tek je nekolicina. Stričeka Josipa posjetili smo na radnom mjestu, koji je s nama razgovarao o svome poslu i otkrio nam kako izgleda jedan radni dan "muške tete".

Ples, pjesma i dječja igra svakodnevica su 25-godišnjeg Bjelovarčanina Josipa Hermana. Htio je biti učitelj, no završio je studij ranog i predškolskog odgoja u Osijeku i trenutačno je jedini odgajatelj u Bjelovaru i okolici. U Dječji vrtić "Osmijeh" na posao odlazi s osmijehom iako, kaže, nije oduvijek tako.

- Prvi dan stručne prakse nikada ne ću zaboraviti jer sam se zatvorio u auto, nisam puštao nikakvu muziku, jednostavno sam pitao hoću li ja to moći raditi. Tijekom godina privikao sam se na ovaj način rada, na ovaj način života, tako da mi je sada jako dobro, govori.

Posao je dobio samo mjesec dana nakon što je diplomirao. Mališani, ali i kolegice s posla ne skrivaju oduševljenje.

- A klinci, njima je to super jer je promjena. Nemaju puno iskustva s muškim tetama, tako da eto, oni su to jednostavno prihvatili onako, kaže.

Zovu ga striček Josip. Odgaja ih i brine se za njih baš poput tate. Probleme rješavaju zajednički razgovorom, ali i pomažući jedni drugima. Što je najvažnije, ističe Josip, uče jedni od drugih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!