15:29 / 17.03.2019.

Autor: Vicko Dragojević/HRT

Kako Korčula sve više postaje otok mladih

-

-

Foto: - / -

"Sritna dica, sritna Smokvica" projekt je koji djecu prati od rođenja do fakulteta.
Smokvica, mjesto od polja i od mora, dom pravog pošipa. Mještani Smokvice shvatili su da je, i od poljoprivrede i od turizma, ipak puno važnije zadržati svoje mlade i djecu.

U vrtiću veselo i kao i svakoga dana, 20-tak djece od 3 do 7 godina obožava ići u vrtić.

Teta Tamara u Smokvici radi već 16 godina. I sama se u malo mjesto vratila kako bi njena djeca odrastala u što zdravijoj okolini, a priznaje kako broj djece varira iz godine u godinu.

Kaže kako je ova generacija mala - samo su 3 predškolca. I upravo su oni čelnike mjesta potaknula na projekt "Sritna dica, sritna Smokvica" koji djecu prati od rođenja do fakulteta.

- Za svako novorođeno dijete imamo 5 tisuća kuna jednokratno, imamo božićne i novogodišnje darove za svu djecu do 4.razreda osnovne škole, imamo besplatne vrtiće, besplatne udžbenike i radne bilježnice, uveli smo novu dodatnu autobusnu liniju za učenike i studente, ističe načelnik općine Smokvica Kuzma Tomašić.

I odmah s početkom projekta Smokvica je prvi put nakon jako punog vremena zabilježila godinu u kojoj se više djece rodilo nego što je starijih preminulo, i tako se pridružila svojim susjedima, Blatu i gradu Korčuli, koji već dugo za svako novorođeno dijete osiguravaju velike naknade.

Tako su Ilona i Dražen prije dva i pol desetljeća ostavili Split i preselili se u Smokvicu; kao, da pokušaju na godinu dana, i ostali sve do danas.

Nakon dva starija sina dobili su Duju. On svira klavir. Roditelji su ponosni na Dujin talent, a ističu kako i u Smokvici imaju sve aktivnosti što bi ih imali u nekom većem gradu.

Koliko je sve pristupačnije potvrđuju i Ivan i Dominik, učenici drugog razreda, koji čima završi nastava planiraju što će trenirati taj dan - nogomet ili tenis, u Blatini ili dvorani.

Projekt ulaganja u djecu i mlade se nastavlja.

- U Brni smo završili sa izgradnjom novoga dječjeg igrališta. Upravo smo ovih dana raspisali javnu nabavu i krećemo sa rekonstrukcijom postojećeg školskog igrališta u Smokvici. U drugoj polovici godine nama je u planu raspisati javnu nabavu za kompletnu rekonstrukciju i nadogradnju dječjeg vrtića u Smokvici, gdje bi uveli i jasličku grupu, dodaje Tomašić.

A kako bi privukli i ostale općina planira već iduće godine mladim obiteljima dati 25 građevinskih parcela po dosta nižim cijenama, kako bi u Smokvici ostali i gradili svoj život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!