13:15 / 08.04.2020.

Autor: V.K./Hina

Kako očuvati mentalno zdravlje u doba koronakrize?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Pandemija koronavirusa iznimno je stresan događaj, a ostanak u "četiri zida" dodatno nam otežava nastojanja da ostanemo pozitivni.
Pandemija koronavirusa iznimno je stresan događaj, a ostanak u "četiri zida" dodatno nam otežava nastojanja da ostanemo pozitivni. Osjećaji zabrinutosti i straha neophodni su u sličnim krizama, no mogu se pobijediti, podsjećaju njemački stručnjaci.

Dr. Iris Hauth, vodeća stručnjakinja na području psihijatrije, psihoterapije i psihosomatike (DGPPN) u Njemačkoj, nudi pet savjeta koji će vam pomoći da se oslobodite bespotrebnog straha i panike i očuvate svoje mentalno zdravlje.

Ograničite izloženost medijima: Ne možete bez vijesti, osobito ne u ovom trenutku. No, imajte na umu da vaše simptome može pogoršati bujica često alarmantnih izvještaja i informacija o sve većem broju potvrđenih slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva, upozorava Hauth. Stoga, umjesto da stalno pratite vijesti, činite to jednom dnevno.

Pokušajte održavati svoju rutinu: Nakon ustajanja, svako se jutro, kao i obično, otuširajte i odjenite. Premda vam se to ne čini potrebnim, osobito ako radite od kuće, pomoći će vam da se bolje osjećate. Uživajte u uobičajenim aktivnostima, poput obroka s članovima obitelji, pospremite ormare, pratite online treninge. 

Nemojte zapostaviti fizičku aktivnost: Zdrava prehrana i fizička aktivnost dobri su i za um i za tijelo jer - u zdravom tijelu, zdrav je duh. Pritom slušajte omiljenu glazbu ili gledajte omiljene filmove. Dr. Hauth kaže da takve aktivnosti djeluju terapeutski. U idealnom slučaju vježbajte na balkonu ili pokraj otvorenog prozora, a šetnja na zraku pročistit će vam um.

Održavajte kontakt s prijateljima i dragim ljudima: Premda do daljnjega ne možete posjećivati prijatelje, zahvaljujući Skypeu, Whatsappu i ostalim mogućnostima uspostavljanja videopoziva, kontakte možete održavati bez ikakva izlaganja riziku od zaraze koronavirusom. Tu je i dobri stari telefon. Jedno drugome ćete prenijeti poruku da vam je stalo i da u ovome niste sami.

Nemojte zanemariti ozbiljnost situacije: Kriza je ozbiljna i pogađa sve. Ne možemo je i ne bismo je trebali zanemariti.  Istodobno, dajte sve od sebe kako biste pojačali pozitivne osjećaje. A ako vam situacija ipak postane preteška ili neizdrživa, ne oklijevajte i bez srama ili ustručavanja potražite stručnu pomoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!