09:01 / 20.08.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Kako odabrati dezodorans?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

njemački časopis Oekotest testirao je 27 dezodoransa i antiperspiranta na tamošnjem tržistu te u 6 proizvoda pronašao štetne alumijske soli, parfeme, silikone i sastojke dobivene iz nafte.
S toplim ljetnim danima i pojačanim znojenjem upotreba dezodoransa postaje još važnija. No njemački časopis Oekotest testirao je 27 dezodoransa i antiperspiranta na tamošnjem tržistu te u 6 proizvoda pronašao štetne alumijske soli, parfeme, silikone i sastojke dobivene iz nafte.

Razlika u cijeni nije bila presudna za kvalitetu jer je i kod najbolje i najlošije ocijenjenih bilo skupljih i jeftinijih. Neki su proizvođači pismeno odgovorili na pitanje kada će izbaciti sporne sastojke iz svojih proizvoda.

Iz Garniera tako kažu kako su ocjene pojedinih proizvoda temeljene na prisutnosti pojedinih sastojaka, no bez procjene njihovih različitih koncentracija, što, tvrde, odaje dojam paušalnog pristupa tematici. Iz Beiersdorfa odgovaraju kako deo sprej za osjetljivu kožu Eucerin ne postoji na hrvatskome tržištu niti će ovdje biti u prodaji. Za dezodorans NIVEA Invisible for Black & White tvrde kako koncentracije sastojaka i način korištenja proizvoda nisu uključeni u ovo ocjenjivanje. Na kupcima, dakle, ostaje odluka koliko trajno i rizično sredstvo protiv znojenja žele, čemu prethodi pomno čitanje deklaracija na tim proizvodima.

Na sva pitanja o dezodoransima odgovarala je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska Maja Kovačević, dr. med, specijalizantica dermatologije i venerologije iz Klinike za kožne i spolne bolesti,  KBC-a Sestre milosrdnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!