U Hrvatskoj od srčanog zastoja svakog sata umre jedna osoba

23.10.2021.

16:48

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Radionice su besplatne za sve polaznike

Radionice su besplatne za sve polaznike

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nakon gotovo dvije godine stanke zbog pandemije, Zaklada Hrvatska kuća srca ponovno će redovito organizirati edukativne radionice o osnovnim postupcima oživljavanja u slučaju iznenadne srčane smrti. Radionice se održavaju u sklopu projekta "Oživi me" i besplatne su za sve polaznike.

U Hrvatskoj od srčanog zastoja svakog sata umre jedna osoba. 


- Iznenadna srčana smrt ili srčani zastoj odnese godišnje, prema procjenama, devet tisuća života. Manje od 10 posto naših sugrađana zna pravilno postupak prve pomoći u slučaju srčanog zastoja i to je zapravo bio motiv pokretanja ovog projekta, ove kampanje, rekla je dr. med. Ivana Portolan Pajić, voditeljica projekta "Oživi me".


Iznenadna srčana smrt ne događa se samo starijim i bolesnim osobama, a 80 posto svih srčanih zastoja događa se izvan medicinskih ustanova. Može se dogoditi bilo kada, bilo komu, bilo gdje... Na ulici, poslu ili kod kuće.


- Ono što je ključ je rano prepoznavanje srčanog zastoja, poduzimanje potrebnih koraka, krenuti s oživljavanjem i obavijestiti medicinske službe, hitnu medicinsku pomoć, kako bi što prije mogli doći, rekla je Lara Čičak, članica udruge StEPP.


Stečena znanja trebaju obnavljati i nadograđivati i laici i profesionalci, jer upravo brza i pravilna reakcija može spasiti nečiji život.


- Mi se bavimo zaštitom i spašavanjem, gašenjem požara i tehničkim intervencijama, ali, naravno, ovaj ključni dio je spasiti ljudski život u bilo kojem trenutku... Što više znanja, to će nam bolje doći, rekao je Jan Vesel, pomoćnik zapovjednika DVD-a Trnje.


U sedam godina edukaciju je prošlo više od 5500 građana, a bivši su polaznici stečenim znanjem spasili 15-ak života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!