Kako pomoći ljudima s demencijom i njihovim obiteljima

22.10.2019.

07:27

Autor: Zdravka Giacometti/HRT

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj živi oko 90 000 osoba s raznim vrstama demencija, od čega se kod 70 posto radi o Alzheimerovoj bolesti. Bolest najčešće prvo uočava obitelj.
U zagrebačkom domu umirovljenika "Sveti Josip" organiziran je i cjelodnevni boravak. Dolaze mnogi koji ne mogu sami ostati kod kuće. Budući da socijalni radnici i njegovatelji imaju mnogo iskustva s takvim ljudima, odlučili su, uz pomoć sveučilišnih profesorica i psihologa, izdati strip koji slikovito govori o demenciji.

Alzheimer Stripoteka korisna je publikacija koja će nam objasniti kako se ponašaju osobe koje se bore s tom bolesti te kako riješiti mnoge situacije. U poglavlju Demencije ukratko su nabrojene vrste demencija od kojih je najčešća Alzheimerova bolest. Ono što je najkorisnije su simpatični stripovi. U njima su uz mnogo razumijevanja i humora djelatnici Doma svetoga Josipa u Zagrebu prikazali deset najčešćih situacija u kojima se ljudi mogu naći.

O simptomima demencije u anegdotama ove stripoteke možete čitati kod kuće, a strip će vas dodatno umiriti i dati ideju kako pomoći oboljeloj osobi.

Kada oboljelog poznajemo, lakše možemo izbjeći situaciju i odvratiti pozornost predlažući omiljene aktivnosti ili teme za razgovor.

Ako dementni član vaše obitelji odluta, kad nazovete policiju, svakako treba reći o kakvoj je osobi riječ, a krenete li u potragu, netko ipak treba ostati kod kuće u slučaju da se ta osoba sama vrati.

U Domu svetog Josipa atmosfera je vesela - volonter svira i pjeva, a pridružili su mu se i korisnici cjelodnevnog boravka koji, bez obzira na bolest, vole glazbu i ne zaboravljaju pjesme.

Prema podacima u Hrvatskoj živi oko 90 000 osoba s raznim vrstama demencija, od čega se kod 70 posto radi o Alzheimerovoj bolesti. Bolest najčešće prvo uočava obitelj, koja u toj priči uglavnom ostaje prepuštena sama sebi.

O toj temi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su prof. dr. sc. Ninoslav Mimica, predstojnik Klinike za psihijatriju Vrapče Medicinskog Sveučilišta u Zagrebu, voditelj Referentnog centra Ministarstva zdravstva RH za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi, Tajana Dajčić tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest i Ivana Portolan Pajić, dr. med. zamjenica Pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!