Kako prepoznati rak testisa?

25.05.2018.

13:11

Autor: E.L.S./V.P./HRT

default error photo
Rak testisa najčešći je tumor muškaraca mlađe životne dobi. U Hrvatskoj godišnje 200-tinjak muškaraca snađe ova dijagnoza.
Učestalost raka testisa u muškoj populaciji je oko 1 posto, no najčešći je oblik karcinoma kod muškaraca. I to onih mlađe životne dobi. Većina muškaraca ignorira početne simptome, a rana dijagnostika i samopregled mogu rezultirati manjim brojem oboljelih i većom stopom preživljavanja.

Ivan je danas zdrav čovjek, i to zato što je njegova volja bila snažnija od njegove dijagnoze. Rak testisa otkrio je slučajno kada je zatražio pomoć liječnika zbog neobične krvave tvorbe – na leđima.

Liječnici su ga pozvali da što prije dođe na hitnu i pregledom utvrdili da mu je testis povećan i nepravilnog oblika. Kada su otkrili karcinom, on je već bio metastazirao na želudac, pluća pa čak i mozak. Po završetku pet ciklusa kemoterapije, odstranili su mu i testis.

Sad već sam u periodu di samo pratimo to, redovito idemo na kontrole, preglede, vađenje markera, CT glave, zdjelice, abdomena, ultrazvuk testisa… Što duže vrijeme prolazi, to je manja vjerojatnost da će mi se to vratiti, kaže Ivan.

Rak testisa najčešći je tumor muškaraca mlađe životne dobi. U Hrvatskoj godišnje 200-tinjak muškaraca snađe ova dijagnoza.

Prvi znak karcinoma testisa je promjena na samome testisu, bilo da je on povećan, smanjen ili nepravilnog oblika. Sve to pacijent može i sam uočiti ako redovito obavlja samopregled. Srećom, ovaj karcinom ima visoke stope izlječenja, pogotovo ako se otkrije u ranim fazama.

U više od 80% čak i u metastatskoj fazi, ovisi jasno o brojnim pokazateljima, međutim, ako se bolest otkrije u ranoj fazi kada je smještena u testisu, tada je izlječivost do 100% i često ne treba dodatno liječenje osim odstranjenja testisa, izjavila je prof.doktorica Marija Gamulin.

Sama dijagnoza karcinoma pacijentima nije laka, a osnovni korak u liječenju – odstranjivanje testisa – često im posebno teško pada.

Referentni centar Ministarstva zdravstva za liječenje karcinoma testisa nalazi se u Kliničkom bolničkom centru Zagreb Rebro. Tamo se liječi svaki drugi pacijent s ovom dijagnozom, a naše sugovornice napominju da bi te brojke trebale biti i veće kako bi se svakome pacijentu osigurala najbolja pomoć iskusnog tima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!