Kako provesti vrijeme izolacije u Domu?

30.04.2020.

14:22

Autor: I.D./Jasminka Grbavec/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Gospođa Terezija Terka Janušić danas je nakon mnogo vremena sa svojim sustanarkama izišla u njihov improvizirani vrt. Sadi se cvijeće.
U pandemiji koronavirusne bolesti posebna je pozornost usmjerena na Domove za starije i nemoćne. Štićenici nikoga ne primaju u posjet, ne mogu izlaziti izvan prostora Doma, ne mogu se družiti, što jako teško podnose. Kako bi im barem malo olakšali ovo vrijeme, u jednom su čakovečkom Domu posebnu pažnju posvetili mentalnom i psihičkom stanju svojih štićenika.

Gospođa Terezija Terka Janušić danas je nakon mnogo vremena sa svojim sustanarkama izišla u njihov improvizirani vrt. Sadi se cvijeće.

- A slušajte, mi smo pretrpjele žene već i težih stvari u životu pa ćemo i to. Jasno da fali šetnja gore, šetnja dolje, ali valjda će i tome doći kraj. Nije loše jer imamo alfu i omegu koje o nama brinu, kazala je gospođa Janušić.

Ta alfa i omega, kako Terezija kaže, maksimalno se trude kako bi što manje osjećali posljedice pandemije. Iako su morali otkazati brojne aktivnosti, sada su se preusmjerili na radionice na otvorenom. Vani se hekla, kugla, kratko prošeće uz prisutnost fizioterapeuta.

- Oni postaju sve tužniji zbog nedostatka kontakta s obitelji, zbog nedostatka izlazaka, mnogi od njih imali su svoje rutine, izjavila je radna terapeutkinja Veronika Drk.

U suradnji s osnovnim školama, djeca im izrađuju crteže potpore, što ih veseli, jer znaju da nisu sami.

U ovom Domu smješteno je 140 korisnika o kojima se brine 60 zaposlenika. Organizirani su u dva tima, pridržavaju se mjera, a obroke korisnicima donose u sobe ili u skupinama.

Pogledajte videozapis.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!