Kako se HGSS uvježbava za zahtjevne speleoronilačke akcije?

24.07.2018.

16:07

Autor: T.V./HRT

default error photo
Speleoronjenje je najteža vrsta spašavanja unesrećenih i osobe koje rade taj posao moraju biti vrhunski stručnjaci. Vrhunski alpinisti, vrhunski speleolozi i vrhunski ronioci. U Hrvatskoj ih ima desetak.
Hrvatska gorska služba spašavanja ima elitni tim ronilaca, tj speleoronilaca. Koliko je zahtjevno biti speleoronilac, imali smo priliku saznati kroz nadavnu uspješno završenu dramu 12-orice mladih nogometaša i njihovog trenera koji su 23. lipnja ostali zarobljeni u špilji Tam Luang na sjeveru Tajlanda. Obilne kiše prijetile su poplavljivanjem špilje i ugrožavanjem života zarobljenih. U akciji spašavanja najveći doprinos dali su speleoronioci.

Članovi HGSS-a sa specijalizacijom u speleoronjenju, svake godine imaju više vježbi spašavanje unesrećenih iz podvodnih spilja. Speleoronjenje je najteža vrsta spašavanja unesrećenih i osobe koje rade taj posao moraju biti vrhunski stručnjaci. Vrhunski alpinisti, vrhunski speleolozi i vrhunski ronioci. U Hrvatskoj ih ima desetak.

Tim hrvatskih speleoronilaca osnovan je početkom 2005. godine kada je održan prvi certificirani tečaj speleoronjenja u Hrvatskoj, zajedno s tečajevima dubinskog ronjenja do 100 metara dubine koji su pohađala tri člana HGSS-a. Tim tečajem, HGSS je dobio prvu trojicu educiranih i licenciranih speleoronilaca, dok je u sljedećih šest još šest pripadnika HGSS-a obučeno za speleoronilačko spašavanje. Ova grupa svake godine ima više vježbi kako u Hrvatskoj, tako i u okolnim zemljama, u kojima se simuliraju akcije spašavanje.

Pri odabiru članova za školovanje, birali su se članovi koji su bili ronioci visokih kategorija, voditelji ronjenja i instruktori ronjenja koji su svi već imali određenog iskustva u speleoronjenju. Budući da HGSS bira najbolje članove planinarskih organizacija, većina najboljih i najaktivnijih speleoronilaca ušla je u sastav ove grupe.

Na koji način se hrvatski speleoronioci pripremaju za intervencije otkrio nam je
voditelj speleoronilačke grupe HGSS-a Vlado Strigo:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!