Kako se liječi migrena i zašto je važno kombinirati terapeutske metode?

25.01.2023.

16:01

Autor: HRT/I.B.

Dr. Beck: Migrena

Dr. Beck: Migrena

Foto: Dr. Beck / HRT

U emisiji Dr. Beck govorimo o migreni. Migrena je jaka glavobolja koja se javlja periodično i obično zahvaća polovicu glave. Bol je često praćena mučninom, povraćanjem i poremećajem vida. Prije napadaja često se javlja aura, takozvani znak ili predsignal prije pravog migrenskog napadaja. Aura može trajati nekoliko minuta do sat vremena. Uzroci nastanka migrene nisu od kraja jasni no identificirani su potencijalni okidači kao što su crveno vino, preskakanje obroka, trepereće svjetlo, promjene vremena, manjak sna, stres i hormoni.

Gošća doktora Becka objasnila je na ssvom primjeru.

- Osobno mi je najveći problem kad me ruši u krevet. To je jaka slabost u tijelu. Oduzimanje pola stane tijela mi se znalo dešavati. Tu se čovjek uplaši jer misli da je moždani udar ili nešto opasnije od same migrene. Taj dio mi je najteži. I naravno mučnina i povraćanje. Jer ja redovito idem na posao s migrenama, ali kad me sruši u krevet ne mogu ići. Mučninu još koliko toliko mogu podnijeti, iako mi je to drugo najteže za podnijeti, rekla je Krunčica Renić.

Riječ stručnjaka

- Vrlo često su to osobe koje su na određeni način senzibilnije, osjetljivije na kritiku, koje vole svima ugoditi, vole da su djeca zadovoljna, suprug, šef, da se nitko ne ljuti. Kojima je izuzetno važno mišljenje drugih, a sebe stavljaju na određeni način na niže mjesto, kao "ja nisam toliko bitan". To se vrlo često povezuje, ne samo s migrenom nego i drugim vrstama bolesti. To je vrlo često povezano i kroz obrazac ponašanja unutar obitelji. I tu dolazimo do pitanja: je li migrena genetska bolest? To je vrlo često alibi, koji ne bi trebao postojati. Ona nije više toliko genetska, koliko epigenetska bolest. Više je u pitanju model majke, bake, kćeri, unuke, koja se ponavlja transgeneracijski, rekao je neurolog i epileptolog dr. Goran Ivkić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!