Kako se nositi s alergijom na ambroziju?

14.09.2023.

12:26

Autor: T.V./HRT

 Kako se nositi s alergijom na ambroziju?

Kako se nositi s alergijom na ambroziju?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Vrhunac je sezone cvatnje ambrozije - izuzetno rasprostranjenog korova koji alergičarima zadaje neugodne zdravstvene probleme. Procjenjuje se da je svaki deseti stanovnik Hrvatske alergičan na ambroziju.

Alergija na pelud ambrozije glavni je uzrok sezonskih alergija, poznatih i kao "peludna groznica". Pelud ambrozije se zbog svoje male težine lako širi nadaleko, izazivajući na svom putu alergijski rinitis i alergijsku astmu.

Ako ste alergični na pelud ambrozije, dobro je znati s čime se suočavate. Ako živite u Hrvatskoj, vjerojatno ćete osjetiti djelovanje peludi ambrozije u kasno ljeto i ranu jesen. 

Preporuke za alergičare uključuju boravak u zatvorenim klimatiziranim prostorima tijekom vjetrovitih dana, sušenje rublja unutar stana, pranje kose pri povratku kući, četkanje kućnih ljubimaca i praćenje koncentracija peludi kako bi se prilagodili okolini.

Kako se nositi s alergijom na ambroziju?


S obzirom na to da ambrozija ima snažan utjecaj na zdravlje ljudi, posebno alergičara, postoje neki koraci koje alergičari mogu poduzeti kako bi se zaštitili tijekom sezone cvatnje ambrozije:

● Praćenje peludi: Praćenje koncentracija peludi ambrozije putem lokalnih izvora (kalendara alergija ili peludnih prognoza) može vam pomoći da znate kada se koncentracije peludi povećavaju i planirate svoje aktivnosti u skladu s tim.

● Izbjegavajte izlazak u prirodu: Tijekom visokih koncentracija peludi ambrozije, pokušajte izbjegavati boravak na otvorenom, posebno u vjetrovitim danima. Pri povratku kući se otuširajte, operite kosu i promijenite odjeću.

● Sušite rublje unutar stana: Ako ste alergičar nemojte sušiti na balkonima, sušite ga u zatvorenom prostoru. Također izbjegavajte provjetravanje stana u vrijeme najveće koncentracije peludi.

● Korištenje antihistaminika: Antihistaminici su često učinkoviti u ublažavanju simptoma alergije, ali trebali biste se posavjetovati s liječnikom prije nego što ih koristite.

● Konzultirajte se s liječnikom: Ako simptomi postanu ozbiljni ili nisu pod kontrolom, obratite se svom liječniku. On ili ona može predložiti dodatne tretmane poput imunoterapije.

● I kućni ljubimci mogu biti alergični na ambroziju: Ako imate kućne ljubimce, pobrinite se da ih redovito četkate kako biste uklonili pelud s njihove dlake.

Ambrozija

Ambrozija

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Kazne za neodržavanje parcela 


Zavod za javno zdravstvo već 20 godina svakodnevno prati i obrađuje podatke. No glavni su problem neodržavane parcele.

Zakonom o komunalnom redu propisano je da vlasnici svoje površine moraju održavati, redovito izvršavati košnju i uklanjati korov, odnosno ambroziju.

Najučinkovitiji način suzbijanja ambrozije je mehanički način. Ambroziju je potrebno čupati kao mladu biljku, prije početka perioda cvatnje, krajem svibnja i početkom lipnja. U kasnijem periodu, oko polovice srpnja, biljke se mogu pokositi i to prije cvatnje. Treba naglasiti da je vrlo važno ne uništavati biljku u kolovozu jer je tada u punom cvatu, pa se koncentracija peludi u zraku može višestruko povećati.

Kazne za neodržavanje iznose od 66 do 660 eura, ovisno o veličini površine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!