Kako se nositi s dijagnozom karcinoma

22.01.2019.

16:13

Autor: Vida Peterlik/I.H./HRT

default error photo
Oboljeli od raka i njihovi najbliži, proživljavaju čitav niz različitih emocija. U tim trenucima, psihološka pomoć od iznimne je važnosti.
Da boluje od karcinoma, gospođa Manda saznala je na ginekološkom pregledu. Od spoznaje i prvotnog šoka, nevjerice, uslijedila je operacija i intenzivan period kemoterapija.

Kroz to iscrpljujuće razdoblje, nastavlja gospođa Manda, izostala joj je i podrška partnera pa se tako pronašla i u procesu razvoda.

- Nosite se sa cijelom tom bolesti, dijagnozom, terapijama, i ono najgore je iščekivanje svakog rezultata, pretraga koje se obavljaju u tom kontinuiranom dijelu, gdje vam je sve to vrlo stresno, vrlo teško, a nemate podršku. U tom smislu sam se obratila Udruzi "Sve za nju" gdje sam razgovarala s gospođom Ljiljanom koja me je uputila uopće kako cijela stvar funkcionira, napravile smo nekakav primarni intervju, dodijeljena mi je psihoterapeutkinja, s kojom sam provela divan period i hvala joj na tome. Zbog nje sam danas ovako čvrsta stijena, kazala nam je gospođa Manda.

Oboljeli od raka i njihovi najbliži, proživljavaju čitav niz različitih emocija. U tim trenucima, psihološka pomoć od iznimne je važnosti.

- Usudila bih se reći da što se tiče težine suočavanja i nošenja s bolešću, da je puno teže onim oboljelima, kao što su žene oboljele od raka vrata maternice, budući da postoji neopravdana i velika stigma prema ženama koje su oboljele od raka vrata maternice. Mislim da ih to na neki način sprječava da o bolesti govore, da se povjeravaju.  K nama takve žene dolaze i zbog toga govorimo vrlo autentično jer znamo kako se one osjećaju, kazala je Ljiljana Vukota, voditeljica Centra za psihološku pomoć Udruge "Sve za nju".

- Te pacijentice za vrijeme same dijagnostike pa i naravno liječenja, su vrlo osjetljive, osjetljivog psihološkog statusa, one su vrlo osjetljive, dakle anksiozne, one se boje više-manje svega. Dakle, boje se samih rezultata, suočavaju se da potencijalno bi mogle biti ozbiljno bolesne, s druge strane boje se zahvata i svih procedura koje trebaju proći, rekla je Vesna Gall, predsjednica Društva za psihosomatiku u ginekologiji i porodništvu.

I zbog te bojazni, često i izbjegavaju odlaske na dijagnostičke postupke, kako bi izbjegle suočavanje s bolesti i problemom. Iako smo o ovoj vrsti karcinoma često govorili, važno je napomenuti kako je rak vrata maternice jedino sijelo za koji je uzročnik poznat, a to je HPV, za koji danas postoji cjepivo.

Rak vrata maternice, kako nam je ispričala i gospođa Manda s početka priče, podrazumijeva dugotrajno liječenje.

No u prevenciji, i očuvanju zdravlja žene, veliku ulogu imaju i brojne javnozdravstvene kampanje i udruge koje osvještavaju populaciju da za rak vrata maternice postoji način prevencije i liječenja. Jedne od njih su i Udruga "Zdravka" i Udruga "Sve za nju" gdje se svaka žena može obratiti za pomoć i dobiti odgovore na brojna pitanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!