Kako se riješiti ožiljaka?

05.12.2018.

18:35

Autor: T.V./HRT

-

-

Foto: - / -

Ožiljci na koži vrlo su čest razlog zbog kojega pacijenti pokucaju na vrata dermatologa. Najčešći su ožiljci nastali od akni, zatim od raznih kirurških zahvata, trauma ili opeklina. Za sada ne postoji savršen, a ni univerzalan način uklanjanja ožiljaka.
Operacije, posjekotine, opekline – sve to ostavlja trajni podsjetnik na našoj koži i nerijetko se ljudi takvih ožiljaka žele riješiti. Svaki ožiljak zahtijeva individualan pristup, a razvijene su i brojne metode liječenja. Kako se riješiti ožiljaka, upitali smo stručnjake.

Ožiljci na koži vrlo su čest razlog zbog kojega pacijenti pokucaju na vrata dermatologa. Najčešći su ožiljci nastali od akni, zatim od raznih kirurških zahvata, trauma ili opeklina. Za sada ne postoji savršen, a ni univerzalan način uklanjanja ožiljaka. "Pri samom pregledu mi gledamo kakav je izgled tog ožiljka, da li je on oštrih rubova, da li je ispod kože, da li je u razini kože ili iznad i prema tome odlučujemo kako takav ožiljak liječiti", ističe dr.med. Klaudija Šebetić, spec. dermatovenerologije.

Nužan je individualan pristup, a odluka o načinu liječenja ovisi i o veličini ožiljka, njegovoj dubini i mjestu na kojemu se nalazi. "Sama koža ne cijeli jednako. Najljepše cijeli koža lica jer je najbolje prokrvljena dok koža na području vrata, prsa i ramena vrlo često cijeli s pojačanim ožiljcima koji se nazivaju keloidi", objašnjava dr. Šebetić.

Keloidi nastaju zbog nekontroliranog stvaranja vezivnog tkiva i kolagenih vlakana na mjestu ozljede kože i mnogima su velik estetski problem. "Da li će neka osoba razviti keloid nakon i manjeg operativnog zahvata ili nakon neke ozljede kože ovisi o sklonosti nastanka keloida, vrlo često je to nasljedno, ako je netko u obitelji imao keloid, mjestu na kojemu je nastao ožiljak i kvaliteti same kože", dodaje.

Ožiljak se može liječiti kirurški i nekirurški: gelovima i kremama na bazi silikona, kortikosteroidnim injekcijama, injekcijama prepravaka plazme, hijaluronskim punjačima, mikrodermoabrazijom, krioterapijom, laserima... "Imamo i druge stvari, to su recimo vitamin C i silikonske obloge koje su vrlo učinkovite u rješavanju hipertrofičnih ili keloidnih ožiljaka, ali isto tako, oni se koriste u preventivi. Ako imate osobu koja je sklona keloidima onda se postoperativno preporučuje da nosi silikonske flastere ili gelove da si stavlja", kaže dr. med. Anto Dujmović, spec. kirurgije.

Kirurške metode najčešće se koriste u rješavanju hipotrofičnih ožiljaka - onih ispod razine kože. "Kod keloida imamo visoku stopu recidiva. Ako radimo to kirurški imamo čak 40-80 posto slučajeva da se taj keloid vrati i ne samo da se vrati, nego bude još i veći. Tako da to činimo samo kada je to potrebno iz funkcijskog spektra kada je veliki keloid na licu ili pazuhu pa ne možete ispružiti ruku do kraja gore", objašnjava.

Kirurška metoda uklanjanja ožiljka zapravo je svojevrsna rekonstrukcija ožiljka. "Onaj prvi princip je vrlo jednostavan, radimo kao da odstranjujemo neku drugu tvorbu, izreže se taj ožiljak, to se radi u lokalnoj anesteziji, i sašije se s time da onda nastojimo to u više slojeva spojiti rubove rane da imamo dugotrajnost otpora na rastezanje te rane", rekao je dr. Dujmović.

Važno je da pacijenti prate ožiljak kroz prvih nekoliko mjeseci i javljaju se liječniku ako im rezultat nije zadovoljavajući. Također je važno ožiljke prvih godinu dana skrivati od sunca ili fizički ili kremama sa zaštitom te slijediti druge savijete liječnika. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!