Kako se riješiti ušiju iz dječje kose?

03.06.2021.

06:55

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HRT / Pixabay

Ušljivost glave kod djece u vrtićkoj i školskoj dobi je česta pojava. Pogodna sredina za njihov razvoj, je suprotno uvriježenom mišljenju - čista kosa.

- Dvije su različite populacije – jedna je siva uš koja živi na vlasištu, a druga je tjelesna uš koja je znatno rjeđa, objašnjava dr. med. Jane Basarovski. Kaže kako sive uši kod djece nisu opasne, za razliku od tjelesnih. „Siva uš, koja zahvaća vlasište, ne prenosi bolesti“, kaže i dodaje kako se najčešće pojavljuju u jesen, kada počne školska godina.

Iako nisu opasne, treba ih istrijebiti, jer mogu dovesti do snažnog svrbeža i iritacije kože. Zbog intenzivnog češanja može nastati upala kože ili iritacija, a rijetko se može nadovezati i bakterijska infekcija na tim ranama, objašnjava Basarovski i dodaje kako bi se u tim slučajevima trebalo obratiti liječniku.

Kad su u pitanju odrasle uši, one se uspješno rješavaju posebnim šamponima. No, njihove ličinke, odnosno gnjide, mogu se riješiti jedino fizičkim uklanjanjem.

- Mehaničko čišćenje je najučinkovitije – istraživanja pokazuju da su uši postale egzistentnije na insekticide koje se koriste u terapiji. Šamponi djeluju na zrele uši i iz tog razloga bi se terapija trebala ponoviti nakon tjedan dana, zbog tih gnjida koje su se u međuvremenu izlegle, kaže Basarovski.

Jane Basarovski

Jane Basarovski

Foto: HRT / HTV

Neki roditelji djeci peru kosu šamponom protiv ušiju nekoliko dana zaredom, no Basarovski kaže kako to nije preporučljivo pošto su ti šamponi vrlo agresivni. Osim šampona postoje i električni češljevi za uklanjanje ušiju.

- Električni češalj bi trebao isušiti uš, spaliti ju na neki način. Pušta neki zvuk kad dođe u kontakt s uši, pa ako ju ne možete vidjeti okom onda znate gdje ju trebate tražiti, kaže Basarovski. Postoji teorija kako uši idu na prljavu kosu, no Basarovski kaže kako je to mit.

- To je možda i glavni razlog zašto se roditelji stide kad im djeca imaju uši. Pogodna sredina za život i razvoj uši je čista kosa, zato što se onda lakše kreću kroz kosu, objašnjava i dodaje kako je još jedan od mitova da morska voda liječi uši.

Prirodna metoda za uklanjanje ušiju

Što se tiče prirodnih metoda za uklanjanje ušiju, Basarovski smatra kako ulja, pogotovo maslinovo, mogu pomoći.

- Dvije su različite skupine kemijskih pripravaka za liječenje uši – jedna skupina su pripravci koji uguše uši, pa ima smisla da ulje djeluje na način da uguši žive uši, kaže i dodaje kako se gnjide opet moraju mehanički očistiti.

Na tržištu postoje i preventivni sprejevi, kojima se djecu može pošpricati prije odlaska u vrtić ili školu. Basarovski kaže kako, ukoliko se epidemija ušiju prošiti, ima smisla koristiti sprejeve za prevenciju.

- Iz osobnog iskustva znam da su dosta učinkoviti. Baza su im eterična ulja i uglavnom su to prirodni biljni pripravci. Kad dijete krene u kolektiv, očekivana je mogućnost da će dijete dobiti uši - treba to prihvatiti i naoružati se strpljenjem, zaključuje Basarovski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!