12:25 / 03.12.2020.

Autor: Vesna Mimica/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Kako se tijelo kreće nakon proživljene traume?

-

-

Foto: - / -

Nakon proživljene tjelesne traume jedan od naših poznatih plesača, Žak Valenta, odlučio je to svoje iskustvo pretočiti u predstavu i plesnim pokretom izraziti sve ono što ta trauma donosi.
Nakon proživljene tjelesne traume jedan od naših poznatih plesača, Žak Valenta, odlučio je to svoje iskustvo pretočiti u predstavu i plesnim pokretom izraziti sve ono što ta trauma donosi.

U zagrebačkom Pogonu Jedinstvo publika je mogla vidjeti njegovu novu predstavu, simbolično nazvanu ‘Situacija u tijelu - no more body’.

Žak Valenta tematizira tijelo, materijalnost, nestalnost i pokret koji nastaje  kao rezultat proživljene traume i procesa iscjeljivanja.

Rad se sastoji od širokog spektra situacija koje uključuju, ali i isključuju tijelo kao medij izvedbe. Ta paradigma - koreografija, ples, tjelesnost, pokret - oduvijek je bila u fokusu autora, ali i riječkog umjetničkog kolektiva Trafik kojem autor pripada.

- Cijelo vrijeme smo negdje između plesa, mime, vizualnog kazališta, fizičkog kazališta, dramskog kazališta, teksta... Već od samog početka Trafika stalno pokušavam otvoriti sve alate koji su nam dostupni u izvedbi, ističe Valenta.

’Situacija u tijelu’ Žaka Valente svakako pripada memoriji Trafikovih djela koja se danas uspješno prenose na mlađe naraštaje poput ‘Hodača’ kojeg je izvela Škola Ane Maletić na nedavnom Tjednu suvremenog plesa.

U nematerijalnosti i bestjelesnosti izvedbe autor poseže za filmom Wima Wendersa ‘Nebo nad Berlinom’ i kultnom figurom anđela Damiela otvarajući tako prostor ljudskih misli kao izvora svakog djelovanja.

Prostor Pogona Jedinstvo u dijelu izvedbe postaje Berlin 1980-ih godina i trauma tijela postaje samo dijelom citata za još širi raspon pokreta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!