14:25 / 25.07.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Kamo je nestala riba?

-

-

Foto: - / -

Jedna od naznaka da se događa nešto "čudno" je cijena ribe koja postiže vrtoglave iznose, pa je tako postala luksuz na tanjurima građana.
Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria, već tri godine provodi projekt osvještavanja javnosti i poslovnog sektora o potrebi održivog ribarstva i proizvoda iz ribarstva.

Mora su sve praznija, pa tako i naše Jadransko, ribe ima sve manje, a ljudi uglavnom nisu svjesni tog problema. Nužne su promjene u poslovanju i ponašanju kupaca.

Jedna od naznaka da se događa nešto "čudno" je cijena ribe koja postiže vrtoglave iznose, pa je tako postala luksuz na tanjurima građana. Zašto je tome tako i što građani mogu učiniti da vrate ribu u more i na svoje tanjure?

Hrvatski, a ni europski riblji stokovi, nemaju neograničenu reproduktivnu sposobnost. Bez kontrole nad time tko što lovi neki bi riblji stokovi mogli potpuno nestati ili postati gospodarski neisplativi.

Kakvo je stvarno stanje pokušali su objasniti u rubrici Imam problem Danijel Kanski, stručni suradnik za ribarstvo, Ivan Brkić, predsjednik Grupacije ribolova HGK, Danijel Strugar, predsjednik Koordinacije malih ribara Hrvatske i Ivan Kovačević, akademski grafičar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!