Veliki porast broja oboljelih od melanoma - preventivni pregledi spašavaju život

16:13 / 24.05.2022.

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Kampanja borbe protiv melanoma

Kampanja borbe protiv melanoma

Foto: Ilustracija / Shuuterstock

Hrvatska bilježi veliki porast broja oboljelih od zloćudnih tumora kože zbog čega je potrebno donijeti nacionalni preventivni program borbe protiv te teške bolesti, istaknuto je u utorak na predstavljanju ovogodišnje kampanje borbe protiv melanoma.

- Prema smrtnosti od melanoma u samom smo europskom vrhu, na visokom četvrtom mjestu iza istočnoeuropskih zemalja, upozorila je akademkinja Mirna Šitum na predstavljanju kampanje Euromelanoma 2022.

S obzirom na poražavajuće podatke o incidenciji i mortalitetu od melanoma, poručila je da treba donijeti nacionalni preventivni program borbe protiv melanoma.

Naglasila je i tri ključne stvari u borbi protiv zloćudnih tumora kože poticanje svijesti o rizicima, smanjenje izlaganja UV zrakama i samopreglede.

- U trenutku otkrivanja melanoma, samo 53 posto oboljelih u Hrvatskoj ima prvi stadij bolesti, dok ostali bolesnici imaju metastaze, rekla je Šitum.

Gotovo dva desetljeća u Hrvatskoj se provodi javnozdravstvena kampanja s upozoravanjem na rizične čimbenike, potrebu fotoprotekcije, te se organiziraju pregledi građana diljem zemlje.

- Unatoč svemu tome, problem pravodobne dijagnostike melanoma nije riješen, istaknula je Šitum.

Od 1992. Međunarodna agencija za istraživanje raka ultraljubičasto zračenje klasificirala u prvu skupinu kancerogena, a od 2007. i umjetne izvore ultraljubičastog zračenja kao što su solariji. Čak devet posto svih slučajeva melanoma u žena povezano je s cjelogodišnjim korištenjem solarija.

Prema međunarodnim istraživanjima, 92 posto ljudi prepoznaje izlaganje suncu kao rizični čimbenik, no samo ih 18 posto redovito koristi zaštitu od UV zračenja. Znaci raka kože su promjena boje na postojećim madežima, crvene fleke na kojima se nalaze kraste te postojanje malih čvorića na koži. Ističe se važnost redovitih pregleda.

- Odgađajući pregled mi se dovodimo u životno opasnu situaciju. Treba - pobjediti strah što nije uvijek lako ali tu je na zdravstvenom sustavu da dodatno stimulira i potiče odaziv, rekao je Vili Beroš ministar zdravstva. 

Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva Branka Marinović istaknula je važnost kampanje koja se ove godine održava pod geslom "Nije važno koliko godina imaš, nego koliko si se godina sunčao".

- Ovogodišnja poruka je ključna, UV kilometraža je ta koju trebamo brojati, godine provedene na suncu su bitne, a ne koliko mi imamo godina, rekla je Marinović.

Osim stručnjaka, javnosti se obratila i novinarka Irina Čulinović, koja je govorila o vlastitom iskustvu borbe s melanomom.

- Većinu života sam kao i svi željela po dolasku s godišnjeg biti preplanula, da se vidi da sam bila na moru. Svi smo tako funkcionirali. Danas mislim i djelujem drugačije. Sasvim slučajno otkriven mi je melanom, na sreću u ranoj fazi. Baš zato želim naglasiti važnost samopregleda i razvijanja navike redovitih odlazaka dermatologu, poručila je Čulinović.

Danas su građani, profesionalni i rekreativni sportaši te liječnici hodali 12 minuta u sklopu javnozdravstvene akcije kako bi ukazali na važnost tjelesne aktivnost.

- Pola sata dnevno bilo kakvo, čak i žustro hodanje, ne mora biti trening s utezima ili sl. Mislim da će donijeti dosta veliku prevenciju, rekao je Martin Stojčić, Kineziološki fakultet Zagreb.

Od raka kože najviše obole osobe između 49 i 69 godine života. No važno je od malih nogu paziti jer koža sve pamti.

Više pogledajte u prilogu Marisabel Majić:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!