14:37 / 02.04.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.S.

Podizanje svijesti o prevenciji raka kojeg uzrokuje HPV

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Angelo Esslinger / PIXABAY

Kampanju Budi mRAK provodi Udruga studenata medicine Hrvatske te na mladima zanimljiv način promoviraju prevenciju od raka kojeg uzrokuje HPV, o tome je u emisiji "Studio 4" govorila Petra Galić, studentica medicine.

HPV je DNA virus s dvostrukom ovojnicom te je uzrok virusnih infekcija, najčešće u reproduktivnom traktu. Najučestalije uzrokuje rak grlića maternice koji je drugi najčešći uzrok raka kod žena, uvodno je rekla Petra Galić o HPV-u.


Cjepivo protiv HPV-a uvedeno je 2015. u program cijepljenja Hrvatske, istodobno su krenule i interaktivne radionice u srednjim školama kako bi se educiralo mlade o preventivnim mjerama protiv šest vrsta karcinoma koji HPV uzrokuje, kazala je.Petra Galić predstavlja kampanju Budi mRAK

Petra Galić predstavlja kampanju Budi mRAK

Foto: Studio 4/HTV / HRT

Uz odgovorno spolno ponašanje, jedna od najbitnijih mjera je cijepljenje


Cijepi se cjepivom protiv devet genotipova HPV-a, mladi se trebaju obratiti svojim liječnicima školske medicine, a cjepivo je besplatno do kraja 2021. za osobe do 25. godine starosti, rečeno je u emisiji.


Preporuka je da se cijepe djevojčice i dječaci u 8. razredu osnovne škole, pošto je tada najbolji imunološki odgovor, ali cijepiti se može i kasnije. Osoba prima tri doze cjepiva unutar godinu dana, rekla je Galić te dodala kako je odziv na cijepljenje velik, posebno među studentskom populacijom, no na poziv se odazivaju i srednjoškolci i učenici osnovnih škola.


Važno je da se i dječaci cijepe


Muškarci mogu oboljeti od raka uzrokovanog HPV-om, a i prenositelji su HPV infekcije te je važno da se i oni cijepe.

Cijepiti se mogu i osobe starije od 25 godina, iako cjepivo tada nije toliko djelotvorno, preporuka je da se i te osobe cijepe ako imaju mogućnost.


Uz preporuku redovitih ginekoloških pregleda i korištenje zaštite, Galić je pozvala mlade da se cijepe protiv HPV-a te naglasila kako je cjepivo sigurno i ne boli. 

- Budite mRAK!, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!