19:00 / 09.06.2020.

Autor: Ruža Ištuk/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Kampanja "Pogledaj gore" za prevenciju raka kože

-

-

Foto: - / -

Naši dermatolozi najavili su kampanju "Pogledaj gore", kojom se posebno naglašava važnost samopregleda, kojima je cilj prevencija raka kože.
Stižu ljeto i velike vrućine, kada je posebno opasno izlagati se sunčevim zrakama. Zbog pandemije izazvane koronavirusom odgođene su brojne javno-zdravstvene akcije kojima je cilj prevencija raka kože. Naši dermatolozi najavili su kampanju "Pogledaj gore", kojom se posebno naglašava važnost samopregleda.

Znanstvenica i uvijek na oprezu. Ipak, melanom je gospođi Ani otkriven prije 10 mjeseci. 

- Oduvijek sam se od svega najviše bojala melanoma baš melanoma, od svega, znamo zašto jer je jako maligan, metastazira, govori Ana Ferle Vidović.

Sve je to izbjegla pa je, na sreću, od tog zloćudnog raka kože ostao samo ožiljak.

- Sve skupa je trajalo 20 dana od toga što sam ja to otkrila, najprije moj muž koji je vidio samo točkicu. I evo to je to happy end u svakom slučaju nadam se, rekla je.

No, sretan kraj mnogi ne dožive. U Hrvatskoj je godišnje više od 800 oboljelih i 200 umrlih.

- Mi otkrivamo sve više početnih melanoma no ono što nas i dalje brine je činjenica da i dalje ljudi puno dolaze sa zakašnjelim oblicima uznapredovalog melenoma, naglašava akademkinja Mirna Šitum, voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za melanom.

Jedan samopregled mjesečno može biti spasonosan.

- Nekad imam osjećaj da govorimo puno, previše, da smo dosadni a onda kad pogledamo populaciju koja prođe kroz naše ordinacije shvatimo da još uvijek ne govorimo dovoljno, istaknula je prof.dr.sc. Branka Marinković, predsjednica HDVD-a HLZ-a.

Prepoznaju izlaganje suncu kao rizični faktor, ali samo njih 18% redovito se štiti protiv UV zračenja.

Posebno se treba čuvati i ultraljubičastih zraka.

- Tijekom cijele godine nam u ordinacije dolaze atraktivne preplanule žene što znači da je kontinuirano veliki broj mladih osoba koje koriste solarije za koje znamo da su trostruko veći rizik nastanka zloćudnih tumora kože, naglašava Šitum.

Za sve vrijedi isto upozorenje.

Ako pogledaš gore i vidiš sunce zaštiti svoju kožu, ako pogledaš gore i vidiš pun mjesec samopregeldaj se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!