Kampanja "Vrijeme je" za provedbu Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka

20.01.2022.

13:57

Autor: V.G./Hina/HRT

 Kampanja "Vrijeme je"

Kampanja "Vrijeme je"

Foto: HTV / HRT

 "Vrijeme je" naziv je javnozdravstvene kampanje predstavljene u četvrtak, kojom se želi potaknuti provedbu Nacionalnoga strateškog okvira protiv raka, sa čime se kasni godinu dana, tijekom kojih je od raka u Hrvatskoj umrlo 15.637 osoba, 20 posto više od europskog prosjeka.


Nacionalni strateški okvir protiv raka usvojen je prije godinu dana u Hrvatskom saboru, a kampanju pokreću udruge onkoloških bolesnika koje žele okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti provedbu plana.

Procjenjuje se da u našoj zemlji živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka, drugog najčešćeg uzroka smrtnosti u nas.

- Procjena je da od raka umire svakoga dana 30 osoba, a svake godine oboli njih više od 25.000, zato poručujemo kako je vrijeme da se pokrenemo. Prvu godinu Nacionalnog plana smo izgubili, više od 15.000 života smo izgubili i vrijeme je da se svi aktivno uključimo, rekao je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina na konferenciji za novinare na Trgu bana Jelačića, koja je simbolično održana u 5 do 12.

Pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković najavila je kako će u idućh tjedan-dva u proceduru biti upućen Akcijski plan za borbu protiv raka za iduće trogodišnje razdoblje, kao prvi korak u implementaciji plana.

Građani ne mogu čekati još deset godina

- Nacionali plan nije ostao mrtvo slovo na papiru, niti će to biti samo lista lijepih želja, ide se u njegovu implementaciju, no to su procesi koji se ne mogu provesti od danas do sutra. U Ministarstvu zdravstva formirane su radne skupine i mogu reći da je Akcijski plan gotov, kazala je.

Plan uključuje zanavljanje radiološke opreme, uspostavu onkološke mreže i baze onkoloških podataka, kao i prevenciju, rano otkrivanje, adekvatno liječenje i rehabilitaciju bolesnika, rekla je Katalinić Janković.

Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera naglasila je da hrvatski građani ne mogu čekati još deset godina kako bi se sustav pokrenuo.

- Kad se razbole od raka, ljudi osiromašuju, gube poslove, drastično im se srozava kvaliteta života pa osim borbe za život moraju voditi i borbu za golu egzistenciju, upozorila je Kalogjera.

Zalažemo se za jednaku dostupnost zdravstvene skrbi onkološkim pacijentima bez obzira gdje žive, a znamo da to nije bilo moguće ni prije korone. Koronavirus je svima često izlika, kaže Kalogjera.

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, odgovoran za 27 posto smrti u zemlji, vodeći je uzrok smrtnosti osoba mlađih od 65 godina, odgovoran za 50 posto smrtnih slučajeva kod žena i 35 posto kod muškaraca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!