07:00 / 05.03.2021.

Autor: Hrvoje Gunjača/Regionalni dnevnik/HRT

Kanjon Krke - jedna od najljepših prirodnih staza za veslanje na svijetu

Kanjon Krke - jedinstvena staza mamac i za naše zlatne olimpijce

Kanjon Krke - jedinstvena staza mamac i za naše zlatne olimpijce

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Kanjon Krke slovi za jednu od najljepših prirodnih staza za veslanje na svijetu. Potvrđuju to i naši zlatni olimpijci: braća Sinković, koji su već tradicionalno ondje na pripremama. Uz veslače iz svih krajeva Europe.

Šibenik - Zaton - Skradin: tamo gdje Krka ljubi more! Jedinstvena staza mamac je i za naše zlatne olimpijce već 15 godina.

- Uvjeti su fantastični. Evo otkad smo došli - tri dana mirno, sunčano, radimo veliku kilometražu, nema vjetra, valova... Tako da stvarno uživamo, rekao je Valent Sinković

Kanjonom Krke, zrcalnim Prukljanskim jezerom: 30-ak izveslanih kilometara dvaput na dan. Svaki je trening pomno isplaniran.

- Cilj je što više kvalitetnih kilometara napravit, uveslat se da se bolje osjetimo u čamcu i da napokon sjedne taj dvojac kao dubl što smo išli. Zasad stvarno ide dobro, baš smo zadovoljni, kaže Martin Sinković.

Pred njima su novi izazovi: Europsko prvenstvo, svjetski kupovi i vrhunac: Olimpijske igre u Tokiju. I svuda isti cilj:

- Zlato! Definitivno mislimo da vrijedimo za toliko, kaže Valent, te dodaje da ne mislimo da su nepobjedivi.

Među stijenama Krkina ušća - duga je veslačka povijest.

- Tu su se kovale najsjajnije medalje s olimpijada i svjetskih prvenstava, kaže Boris Dukić, predsjednik MO Zaton.

Najviše gledatelja uz stazu - njih čak 15 tisuća - veslački je vremeplov zabilježio davne 1973. Slavni su britanski sveučilišni osmerci tad Themzu zamijenili Krkom. A istoimeni šibenski klub, za njegov 50. rođendan, počastili svojom tradicionalnom utrkom. Domaćini, redom olimpijci, uzvratili su im - uvjerljivom pobjedom. Mnoštvo na cilju bilo je oduševljeno.

Brazde ovdje svakodnevno veslima svoj put do najvećih natjecanja mlade šibenske snage. U društvu veslača iz svih krajeva svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!