"Kao ponovno rođeni"

02.02.2021.

19:21

Autor: Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Dom za starije i nemoćne, Zadar

Dom za starije i nemoćne, Zadar

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zadarski dom za stare i nemoćne, možda jedan od najljepših u Hrvatskoj, ima 380 korisnika. Pozitivnih na koronavirus bilo je čak 168. Preminula je 31 osoba.

Gotovo od proljeća nisu mogli van, s tu i tamo kraćim popuštanjima mjera. Kako su se gotovo svi cijepili, odnosno, nedavno preboljeli koronu, ovih dana ponovno su izašli izvan doma.

Šime Perinić ni ne sjeća se kada je posljednji put šetao uz more. Kaže, čeka autobus i odmah za grad. Koronu je prebolio.  

Na pitanje kako je to biti zatvoren u domu, odgovorio je: Loše, slobodu kad nemate to vam je najgore. 

I zato su danas svi izašli van. Netko do dućana, netko do banke, netko samo da uhvati svježeg zraka jer upravo je ljudima u domovima bilo najgore u izolaciji.

Kao u zatvoru, praktički od proljeća, a oko vas umiru prijatelji. 

- I stalno je govorio da će umrijeti , a tako je lijepo izgledao i onda smo mi njemu - ma nećeš.. I dogodilo se to da je uhvatio koronu i vrlo brzo je preminuo, prepričava Marko Prgin.  

Gospođa Milka Lata Božić imala je više sreće. Koronu je preboljela i unatoč pritužbi sada se grli s ravnateljem. Svi su cijepljeni.  

- Uvatio me prvi misec. U sobi sam bila 40 dana. Direktore, nitko me nije došao poviriti, kaže gospođa Milka.  

Marko Buljat, ravnatelj Doma za starije i nemoćne Zadar, kazao je da je bilo 168 pozitivnih korisnika, a umrlo je 31 osoba. Izrazio je žaljenje što se to dogodilo. 

Zato ne čudi da su se cijepili svi koji su smjeli. Nitko nije zatražio liječničku pomoć, tek nekoliko laganih temperatura. 

- Na prste jedne ruke mislim 2, 3 baš koji su izrazili želju da se ne cijepe, objašnjava ravnatelj. 

Gospodin Slavko Šuša ima i dokaz. Obavezno ga nosi sa sobom.
Jutros je prvi puta nakon 3-4 mjeseca išao u banku. Kaže da se osjeća „kao da je ponovno rođen”. 

Dućan, banka, šetnja, naoko sitnice. No, ovi ljudi nisu smjeli ni to mjesecima. Bez izravnog kontakta s rodbinom. Unutra sami s osobljem, a gotovo polovica korisnika pozitivna. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!