Karabatić: Malo govorimo o cijepljenju protiv pneumokoka

29.12.2021.

09:34

Autor: Studio 4/IMS/HTV/M.B./HRT

Sandra Karabatić, predsjednica udruge Jedra

Sandra Karabatić, predsjednica udruge Jedra

Foto: HTV / HRT

Sandra Karabatić, medicinska sestra i predsjednica udruge Jedra, kazala je u emisiji Studio 4 da su surađivali sa sisačkom bolnicom i svi pacijenti koji su dolazili s potresom pogođenog područja imali su drugačiji tretman u smislu produženja boravka, traženja alternativnog mještaja kada se nisu mogli vratiti zbog svoje bolesti u svoje razrušene domove. Vrlo smo brzo reagirati kada je nekome bila potrebna pomoć, naglasila je. Govorila je o pneumokoknoj bolesti i preventivnom cijepljenju.

Kako prepoznati pneumokoknu bolest koja se vezuje za respiratorni sustav jednako kao i COVID?


- Pneumokok uzrokuje upalu pluća, i možemo ga prevenirati. Problem je u tome što infekcija komplicira kronične bolesti pluća. U tom slučaju je organizam skloniji svim drugim komplikacijama. Stalno govorimo da su komorbiditeti uzrok smrti kada netko umre od infekcije. Ne, to su pacijenti koji su još mogli kvalitetno živjeti uz svoju propisanu terapiju jer za njih imamo modalitete, kazala je Karabatić.


Preventivno cijepljenje protiv pneumokoka


- Cjepivo je besplatno i mislim da je to najbolji način zaštite, ne samo od upale pluća već i od pogoršanja bolesti kad je potrebna hospitalizacija. Svim pacijentima mora biti jasno da kada na kroničnu bolest dođe infekcija, to je vraćanje na početak, dio pluća koja smo pokušali kroničnom terapijom držati pod kontrolom sada se dodatno oštećuje. Nedostatak zraka kod pacijenta sigurno nije ugodan, to se dešava i kod COVID-a kada ljudi završavaju na respiratorima, kazala je Karabatić.


- Možda smo i mi krivi jer smo jako malo govorili o cijepljenju protiv pneumokoka, kazala je. Odgovornost je na svima nama. Prisutan je i strah, nedovoljno informacija, puno zbunjujućih informacija i nismo se dovoljno navikli na preventivne kampanje. Govorim o periodu prije pandemije, kazala je. 


- Za cijepljenje je važan prvi kontakt s obiteljskim liječnikom, ali važne su i kampanje i tu smo, izgleda, malo propustili raditi, dodala je. 


Kako razlikovati pneumokok od COVID-a?


- Postoje laboratorijski alati koji ih razlikuju. Kada pacijent osjeti nedostatak zraka, ima visoku temperaturu ili kašlje, sada prvo moramo učiniti bris na COVID, a potom se ide na druge dijagonostičke metode rekla je će odrediti i terapiju, rekla je Karabatić.


- Na nama u zdravstvu je sada zadatak da plasiramo točne, vrlo jednostavne i lako razumljive informacije svakom građaninu, kazala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!