16:48 / 23.03.2021.

Autor: Tanja Kuturovac/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

Karlovac: Stroge kontrole u borbi protiv koronavirusa

Stroge kontrole

Stroge kontrole

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Stožer civilne zaštite Karlovačke županije donio je nove, strože mjere kako bi suzbio širenje zaraze koronavirusom. U županiji su nova 64 slučaja, a umrla su još 2 pacijenta. Mjere obuhvaćaju prelazak na nastavu na daljinu, obustavu bavljenja sportom u zatvorenim prostorima te strože kontrole pridržavanja epidemioloških mjera. 

U bolnicama se liječe 53 pacijenta pozitivna na koronavirus.

- Da se radi o bolesnicima mlađih dobnih skupina, a da je klinička slika daleko progresivnija. Dapače, da se šulja tiho, a da od jutra do večeri se može toliko pogoršati da nam bolesnici trebaju mehaničku respiratornu potporu, ističe Mirjana Lončarić Katušin, zamjenica ravnatelja Opće bolnice Karlovac.

Mjesta povećanog i bržeg širenja virusa karlovački epidemiolozi vide u školama. 

- Idu bolesna u školu, ne izoliraju se kod kuće i ne vode se uopće na testiranje i dok se cijele, dok se 10 članova obitelji jedne nije razboljelo, oni nisu reagirali, s time da su djeca išla u školu, roditelji su išli na posao, govori Biserka Hranilović, voditeljica Službe za epidemiologiju ZZJZ Karlovačke županije.

Zato će učenici viših razreda osnovnih te srednjih škola od četvrtka nastavu imati na daljinu. Razredna nastava te maturanti ostaju u učionicama. Obustavlja se sport u dvoranama, no zato terase kafića - ostaju otvorene.

U Stožeru će pokušati češćim kontrolama natjerati ljude da se pridržavaju epidemioloških mjera. 

- Gledamo da je preko 51 posto terasa otvoreno, razmak gledamo kako sam rekao, i većinom se ljudi pridržavaju. Ako se stolovi skupe, mi opomenemo, naglašava Dario Čavlović, Civilna zaštita grada Karlovca.

I vlasnici kafića tako postaju covid redari.

- Izmaknemo stolove i stolice tako da oni ni nemaju s čim puno smanjivati taj razmak, objašnjava Domagoj Sablić, vlasnik kafića.

Članovi civilne zaštite izlaze i po prijavi. Terasa mora biti otvorena.

Članovi Stožera samo opominju, novčanu kaznu ispisuju inspektori koji na teren izlaze po prijavi. Dva puta na dan kontroliraju se svi: Pekare, mesnice, kladionice, restorani. Od sutra strože kontrole idu i u javne ustanove.

- Tak su nam rekli neki vrtići da se roditelji ne upisuju, ne mjere si temperaturu, neka samo dijete ostave, i ulaze bez maske. Od danas će, kako se zove, krenuti jedna ekipa koja će stajati pred vrtićima da vide je li roditelji nose maske ili ne nose, govori Čavlović.

Stožer je odlučio da se i na otvorenom, gdje je veći protok ljudi, kao na tržnici, nose maske. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!