Kazališnim jezikom o iskustvu majke djeteta s Downovim sindrom

16.05.2018.

13:11

Autor: V.M./J.J./HRT

Mila Čuljak

Mila Čuljak

Foto: - / -

Zahvaljujući riječkoj koreografkinji Mili Čuljak i dramskoj umjetnici Jeleni Lopatić, publika se može suočiti s jednim bolnim iskustvom kroz autobiografsku monodramu „Down, by Law“.
Zahvaljujući riječkoj koreografkinji Mili Čuljak i dramskoj umjetnici Jeleni Lopatić, publika se može suočiti s jednim bolnim iskustvom. Autobiografska monodrama „Down, by Law“ premijerno je izvedena u Zajc Labu, novoj maloj sceni riječkoga HNK-a Ivana pl. Zajca.

Iskustvo majke djeteta s Downovim sindrom koreografkinja Mila Čuljak pretočila je u snažnu i potresnu monodramu Down, by Law. Boris je, naime, njezin sin.

Tekst je nastajao u jednom vrlo intenzivnom i ne tako lakom periodu našeg obiteljskog života tijekom kojega smo se suočavali s operacijama od životne važnosti za našeg sina. I nekako sam krenula zapisivati stvari da bih sebi pojasnila i da bih, zapravo, na što bolji način shvatila sve to što se događa,  kaže autorica predstave Mila Čuljak.

Pored bliskih suradnika poput autora glazbe Adama Semijalca, dramaturginje Nataše Antulov i autorice kostima i scenografije Mejre Mujčić, najvažnija umjetnica u toj monodrami ipak je sjajna riječka glumica Jelena Lopatić. Njezina izvedba je savršena iako je na skliskom terenu.

Moj osjećaj jako varira. Moram reći da ima trenutaka kada mislim da je to strašno. Jučer je bilo par trenutaka gdje sam poželjela iskočiti iz vlastite kože. A onda se dogode trenuci u kojima se uspijem odmaknuti od toga,  ističe Jelena Lopatić.

„Down, by Law“ naslov je poznatog filma Jima Jarmuscha, a taj pojam na engleskom označava bliskost i zajedništvo ljudi kojima je život dao teške zadatke. Mila Čuljak, ovaj umjetnički, isplesala je gotovo pa savršeno. Njezin sin Boris nikada neće hodati sam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!