13:32 / 03.04.2019.

Autor: Goran Čelić/V.M./Hina/HRT

Kazalište Novi život djeci otvara vrata poezije

-

-

Foto: - / -

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život sinoć je na Sceni Vidra u Zagrebu izvelo novu premijeru - predstavu 'Kako se pravi pjesma' Vojina Perića, koja otvara djeci vrata poezije, nudeći im kao zamjenu za virtualni svijet društvenih igrica kuću od riječi.
Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život sinoć je na Sceni Vidra u Zagrebu izvelo novu premijeru - predstavu 'Kako se pravi pjesma' Vojina Perića, koja otvara djeci vrata poezije, nudeći im kao zamjenu za virtualni svijet društvenih igrica kuću od riječi.sazdanu od suptilnog jezika muza.

- Ekrančići, video-igrice, likovi koji pucaju jedni na druge, bore se trošeći život po život, napredujući razinu po razinu, sve je to svakodnevlje u kojemu žive naša djeca i prže svoje male misli na proizvodima umova kojima je virtualno stvarnost, a cilj neka apstraktna pobjeda, poručuju iz kazališta Novi život.

Ulovljeni u društvene mreže, koprcamo se kao zbunjene ribice i umišljamo si važnost broja "prijatelja", dok u stvarnome svijetu sve je manje šaptanja i nevinih poljupčića, dodali su.

Uoči sinoćnje premijere ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska zavirila je na probu u Vidri:

Tko danas govori Matoševu 'Djevojčici umjesto igračke', tko šapuće 'Barbaru' Jacquesa Préverta, tko to svojoj prvoj ljubavi pokušava napisati pjesmu i ostaviti je ispod jastuka na kojemu voljeno biće sanja? – pitanja su na koje odgovore traži nova predstava Novog života.

- Pričamo jednu kratku priču, a onda, zajedno s djecom pišemo pjesmice; o travi, o zecu, o ptici i ljubičici. Jer, oni su djeca i bit će jednom Mi, pa neka znaju Matoša i Préverta, neka kroz ovu predstavu uđu u cvjetna polja kolektivne ljudske duše, napominje autorska ekipa predstave.

Ekipa Vijesti iz kulture bila je na premijeri:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!