KBC Split otočke dijabetičare liječi telemedicinom

06.06.2023.

14:16

Autor: Hina/HRT/R.S.

Telemedicina za osobe oboljele od dijabetesa

Telemedicina za osobe oboljele od dijabetesa

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Telemedicina je spojila dalmatinske otoke s KBC-om Split. Zahvaljujući tehnologiji, prvi put u Hrvatskoj pacijenti koji boluju od dijabetesa s otoka Brača neće više morati putovati u splitski KBC zbog terapije i mnogih pitanja koja ih muče. Uz Brač, namjera je na isti način povezati pacijente s Hvara, Visa i Korčule te ih poštedjeti višesatnih putovanja i dodatnih troškova.

Više doznajte u prilogu Ivane Šilović:

Telemedicinom im se želi olakšati život, a znatno bi trebali uštedjeti na vremenu i troškovima prijevoza, pri čemu će najveće olakšanje osjetiti pacijenti koji najduže putuju.

Pacijenti će u dogovoreno vrijeme dolaziti kod svog liječnika obiteljske medicine gdje će se potom telemedicinom spojiti s dijabetologom u KBC-u Split.

- Prvi put ne moraju dolaziti u Centar nego će naši dijabetolozi dati relevantne podatke o šećeru i sve ostale terapije koje trebaju, rekla je Tina Tičinović Kurir, pročelnica Zavoda za dijabetes i endokrinolgiju KBC Split.

Upravo takvo prvo spajanje odvilo se u utorak u splitskoj bolnici s Domom zdravlja u Supetru, gdje su bili liječnici i pacijenti, koji prvi put nisu trebali doći u Split u Centar za dijabetes nego su dijabetolozi iz bolnice razgovarali sa svojim kolegama u Supetru i bolesnicima.

- Ovo je prvi takav događaj, dugo smo na njemu radili. Možemo surađivati i s drugim kolegama, na drugim otocima, jer svi naši pacijenti imaju iste potrebe. Zbog toga naša bolnica mora funkcionirati kao bolnica bez zidova, izjavio je ravnatelj KBC-a Julije Meštrović.

Dodao je da se telemedicina već koristi u predoperativnim dogovorima u kirurgiji, a planira se i za druge specijalizacije.

- Put od pacijenta do doktora ovim je putem iznimno skraćen i bitna je ta dostupnost, rekao je Mladen Bonačić Sargo, Dom zdravlja Supetar.

Pročelnica Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KBC-a Split Tina Tičinović Kurir kazala je da što su otoci udaljeniji, to je oduševljenje pacijenata veće i najavila da je Brač tek početak.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirano je 40.000 osoba s dijabetesom, a gotovo ih je tisuću na svakom otoku. To je veliko olakšanje za otočane jer svaki odlazak u Split, posebice u ljetnim mjesecima, donosi dodatnu nervozu i trošak.

- Nama starijim pacijentima bit će velika pomoć i bilo bi lijepo kad bi se sve moglo tako organizirati, kaže Ana Predavec s Brača.

Nadaju se skorom povezivanju ostalih otoka, što će biti velika prekretnica za hrvatsku medicinu.


Telemedicina se primjenjuje tako da liječnik obiteljske medicine i pacijent dolaze u telemedicinski centar. Dijabetolozi su s druge strane kamere, gdje zajedno pričaju o regulaciji šećerne bolesti, kako korigirati lijekove i dati inzulin.


U Splitsko-dalmatinskoj županiji registrirano je više od 40.000 dijabetičara, a na otocima ih je tisuću na sedam dijabetologa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!