KBC Zagreb: U prvih šest mjeseci ove godine transplantirana 54 solidna organa

26.05.2023.

11:13

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

U prvih šest mjeseci ove godine u KBC-u Zagreb transplantirana su ukupno 54 solidna organa, među kojima 20 bubrega, 17 jetri, 15 srca i dvije transplantacije pluća, istaknuto je na konferenciji za novinare u povodu Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa i tkiva.

- Specifični smo po tome što smo jedan od rijetkih centara u Europi koji je uspio kod istog pacijenta transplantirati istovremeno i srce i jetru. Danas je Nacionalni dan darivanja i presađivanja organa i tkiva i želim zahvaliti svim obiteljima darivatelja organa, ravnatelj KBC-a Zagreb prof. Ante Ćorušić

Među ostalim pacijentima transplantirano je i dvoje djece, rekao je predstojnika Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan.

Ističući da su osobito ponosni na uspjeh transplantacijskih timova koji su početkom godine bili prisutni pri transplantaciji pluća kod djeteta i simultanoj transplantaciji srca i jetre kod istog pacijenta.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak rekao je da broj transplantacija u KBC-u Zagreb ide prema naprijed. Prije četiri godine, 2019. obavljeno je 99 transplantacija, 2021. godine njih 88, a lani 106.

Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić podsjetio je da je ove godine 35. obljetnica otkad je u Hrvatskoj započela transplantacija srca, a otad se program odvijao kontinuirano. 

Ove godine učinjeno je 15 transplantacija srca, a svojevrsni rekord bio je, kaže, prosinac lani i siječanj ove godine s 12 transplantacija srca.

- Hrvatska je s deset transplantacija na milijun stanovnika danas prva u Europi, naglasio je Miličić, usporedivši to s Velikom Britanijom gdje su 2,4 transplantacije na milijun stanovnika, a u Španjolskoj i Francuskoj pet do šest na milijun stanovnika.

Na konferenciji je istaknuto da je simultana operacija jetre i srca kod istog pacijenta u svjetskim razmjerima rijedak pothvat koji je bio veoma zahtjevan jer je odmah nakon transplantacije srce išla transplantacije jetra. To može dovesti do problema i kod zdravog srca, a još je veći rizik s tek ugrađenim srcem, no sve je prošlo bez većih komplikacija.

Voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije Jasna Brezak rekla je da je operacija bila organizacijski zahtjevna jer su organi pribavljeni od dva različita donora iz Eurotransplanta.

- To je sve trebalo uskladiti, a u cjelokupni proces bilo je uključeno stotinjak ljudi, navela je.

Brezak je naglasila da je transplantacijski sustav dobro organiziran, riječ je o sustavu visokog znanja i empatije, entuzijazma svih koji u njemu sudjeluju.

- To što je Hrvatska u svijetu u vrhu u donorskom i transplantacijskom programu govori da je naša medicina kompletno na zavidnom nivou, zaključila je Voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!