Kendama, igra strpljenja i koordinacije

31.03.2020.

00:00

Autor: Marija Milas/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

default error photo
Kendama, japanska igra iz 16. stoljeća postaje sve popularnija u Hrvatskoj. Izvrsna je za dane koje moramo provesti u izolaciji.
Kendama, dinamična japanska igra iz 16. stoljeća postaje sve popularnija u Hrvatskoj. Za nju je potrebno puno strpljena, volje i dobra koordinacija.

U Japan je zapravo došla iz Francuske. Preteča Kendame je bila francuska igra koja se zvala Bil boque. Putevima svile su Japanski znanstvenici i trgovci prenjeli kendamu u Japan. I tamo su napravili taj bazični, tradicionalni oblik kendame kako izgleda danas. Igračka je napravljena od drveta i sastoji se od nekoliko dijelova. Prema težini -  trikovi koji se mogu izvesti, dijele se na 12 razina. 

- Načinjena je od drveta, ima jedan štap i kuglicu, povezane s konopcem. Osnovni trikovi bi bili promjenjivanje čašica i kuglice, a onda kasnije možete i na šiljak, pokazuje Tin Hadžiomerspahić.

Kendama iako na prvi pogled ostavlja dojam jednostavne igre, za nju je potrebno puno strpljenja. To je igra ponavljanja i dosta, dosta vježbe. Tin, inače profesionalni roler, kendamu igra već 10 godina. Svidjela mu se jer zbog nje razvija motoriku i koncentraciju. Danas ima svoj tim, jedini u Hrvatskoj distributiraju i prodaju kendamu i šire tu kulturu u Hrvatskoj.

Popularnost kendame u Hrvatskoj polako raste. To je igra koja nema dobnu granicu. Mlade privlači jer je jednostavna, a s njom se može učiniti puno dojmljivih trikova. Skupina ovih prijatelja zajedno vježbaju i potiču se u razvijanju ove vještine. Nalaze se na Jarunu u blizini skate parka gdje se ponekad igraju i po nekoliko sati. Mlađi igrači ističu kako ih je kendami privukla zabava i društvo.

Svi koji su zainteresirani za kendamu, mogu je naručiti preko interneta. Sada kada je na snazi karantena, ovo bi mogao biti izvrstan način kako iskoristiti slobodno vrijeme. Zamolili smo Tina da nas uvede u osnove kendame.

Pogledajte videoprilog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!